8 december 2013

goed nieuws van de afgelopen week: macro winsten in VS goed/ aandelen goedkoop, pauze in global warming, ISM omhoog

Via Carpe Diem: het valt op het ogenblik wel mee met global warming (in o.a. Dallas is het nu 20 graden kouder dan normaal, daarom zie je ineens dit soort plaatjes).

De economische groei over het derde kwartaal in de VS werd flink naar boven bijgeteld, naar 3,6%, vooral door voorraadgroei (en daarom gingen de voorspellingen voor de groei in het vierde kwartaal met meer dan 0,5% omlaag tot  0,5 à 2%.).
Samen met degoeiherziening kwam ook de berekening van de winstgroei in de VS  op basis van de macrocijfers. Bij de huidige betrekkelijk lage groei van het afgelopen jaar stegen de winsten met 9% (in Japan is die met 24% overigens veel hoger). Bij een hogere economische groei hoort dat verder te stijgen volgend jaar. Scott Grannis http://scottgrannis.blogspot.nl/2013/12/corporate-profits-just-keep-on.html had het bijbehorend plaatje voor de koerswinstverhoudingen, waaruit blijkt dat de macro PE vrij ver onder het gemiddelde ligt en aandelen niet overgewaardeerd zijn.
De cijfers over de werkgelegenheidsgroei waren goed in de VS, maar ook weer niet zo goed dat Hilsenrath alarm ging slaan over nakende vermindering van QE. De werkloosheid daalde 0,3% wat veel is, de werkweek werd langer (leading indicator) en de participatiegraad steeg.
De ISM verbaasde vriend en vijand door de verdere stijging, terwijl orders/nog extra omhoog gingen. Volgens het plaatje van Strategas gaan de shipments dan verder omhoog, de industriële productiegroei versnelt (maar de groei van de voorraden is nu wel een rem geworden, terwijl dat de afgelopen maanden juist voor stijging productie zorgde).
De plotselinge afzwakking van de Amerikaanse huizenmarkt door de hogere rente lijkt duidelijk weer voorbij in de VS, al zal de stijging van de huizenprijzen natuurlijk wel wat gaan afzwakken.
In Engeland is men door het dolle heen, de economie met de huizenmarkt voorop is plotseling booming. De PMI in Italië trok wat aan, in Zuid Europa gaat het  weer wat minder slecht.

Volgens het CBS is de wereldhandel weer wat harder aan het groeien. De Nederlandse PMI is overigens torenhoog geworden, kennelijk doen we iets goed met de export. Nederland is afgelopen week weer een stukje groter geworden via landwinning bij de Rijnvlakte.

Toyota lijkt overgehaald te zijn om loonstijging te gaan geven. Dat geeft de Japanners hoop, dat loonstijging eindelijk weer kan. Loon inleveren om het bedrijf overeind te houden is overigens veel minder urgent geworden, dus dat leidt zo wie zo al tot verbetering van de loontrend.

Rondom me heen wordt ik als voormalige Eindhovenaar (en dus PSV-supporter) gefeliciteerd met de goede voorspellende werking van de PSV-indicator (hoe slechter het met PSV gaat, des te beter gaat het met de beurs).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten