15 december 2013

goed nieuws van de afgelopen week: meer aanwijzingen voor betere groei in VS, hogere loongroei, einde balansrecessie

De voorspellingen voor 2014 komen binnen en voor het eerst in heel wat jaren ziet de meerderheid dat het glas economisch gezien meer dan halfvol is. Men vertaalt dat naar een zonnige kijk op de beurzen. Dat hoeft geen contrair signaal te zijn, zo lang er geen schokken optreden , de FED geen rare dingen doet, de winstvoorspellingen voor 2014 en 2015 stand houden en de economische groei boven consensus is.
Zelfs super perma bear Rosenberg ziet kansen voor de economie, uiteraard wel  kansen die voor een guur beursklimaat zullen zorgen: het Beige Book staat vol met opmerkingen over hogere loondruk in tal van sectoren (goed voor extra loonopslag voor 35% van de werkenden). Waarom maken mensen zich druk over misschien iets tegenvallende kerstverkopen als men in plaats daarvan een auto koopt. Dat helpt de consumptieve groei toch veel meer.

Groei boven consensus lijkt een logisch gevolg te worden van het zien van allerlei verbeterende trends met in het achterhoofd dat het de afgelopen jaren economisch toch slechter uitpakte dan de consensus dacht (maar niet slechter dan de perma bears voor hielden). Men voorspelt nu met de handrem er op. Is de balansrecessie voorbij? Hoe kon dat toch zo maar gebeuren zonder even de voorspellers te waarschuwen (alhoewel wel degelijk gezien door bijvoorbeeld Reinhart, of, recentelijk Cullen Roche http://pragcap.com/the-balance-sheet-recession-is-over op basis van de flow of funds cijfers van de FED, waaruit blijkt dat de consumenten weer begonnen zijn aan aan releverage in plaats van deleverage)? Men vindt een voorspelling van 3% groei voor 2014 in de VS al als uiterst gewaagd, men (inclusief Reinhart) voelt gewoon dat er weer iets komt waardoor de groei gaat tegenvallen. Amerikaanse politici willen immers onzekerheid creëren, de ECB wil niets doen aan de te lage inflatie, ook al zijn de leden van de europeriferie samen met Frankrijk ruim in de meerderheid, China is een aflopende zaak en Japan dat bestaat straks niet meer als economische grootheid nadat ze de btw 3% verhoogd hebben. Emerging Markets is buiten China een Double Deficit Club volgens Morgan Stanley, die steeds meer leden gat krijgen. Die gaan hun deflatoire krachten aanwenden om bij ons de importprijzen ver onder nul te krijgen.

Veel aandelenbulls leidt niet van zelf tot een bear markt, zo lang ze nog niet uitgekocht zijn. En dat lijken ze nog niet. Pensioenfondsen gaan hun gewichten in aandelen verhogen (ze verkopen andere beleggingen die het goed deden tot 2013, maar in 2013 teleurstelden, de meeste van de zogenaamde diversifiers). De Great Rotation van particulieren uit vastrentende waarden naar aandelen is nog maar net begonnen en lijkt  door te zetten. De Bank of Japan lijkt meer aandelen te willen gaan kopen en troggelt steeds meer beleggers hun Japanse staatsleningen af, die in arren moede dan maar iets anders kopen, waaronder aandelen.

En de seasonals zijn van half december goed voor aandelen (plaatje Strategas)

Het economische nieuws van de afgelopen week liet een aantrekken van de retail sales in de VS zien, terwijl men toch nog extra voorraden wilden hebben. Heel wat economen repten zich daarom om hun voorspelling van de groei in het vierde kwartaal voor de VS te verhogen van onder 1% tot boven 2%. Men werd het in de VS zo waar eens over de begroting van de overheid tot 2015, waarbij de republikeinen iets te veel kregen, maar dat is niet zo erg. De NFIB, barometer voor midden- en kleinbedrijf steeg weer (maar staat nog steeds op recessieniveau, verdere stijging is nodig).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten