22 december 2013

groei in VS naar boven bijgesteld

De groei over het derde kwartaal in de VS werd nog een keer naar boven bijgesteld. De eerste raming was 2,8% terwijl de consensus aan 2% zat te denken, de tweede was 3,6% dankzij voorraden en de derde keer werd het 4,1% door een betere finale vraag.

De tweede bijstelling leidde tot neerwaartse bijstellingen voor het vierde kwartaal richting 1%, maar de derde bijstelling tot opwaartse verwachtingen richting 2,5-3%.
De detailhandelsverkopen zijn duidelijk aan het aantrekken (autoverkopen plus de rest), na onder trend te zijn geweest in het derde kwartaal. De trend is stijgend.
De huizenmarkt zorgt weer voor groei (plaatje AGMR), na de zwakte door de rentestijging.
Alleen de initial claims voor werkloosheid wijzen ineens op zwakte. Het plaatje hierboven laat de procentuele stijging van de initial claims zien op kwartaalbasis en de economische groei per kwartaal. De stijging van de initial claims van de afgelopen twee weken laten ineens een zwakte zien in de economische groei (misschien gaat groei in eerste kwartaal 2014 tegenvallen). Kennelijk krijgen we maar 2% groei in het vierde kwartaal. We zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten