8 december 2013

samenvatting financieel economisch nieuws

Na vijf dagen telkens iets lagere koersen op Wall Street konden afgelopen vrijdag de koersen weer omhoog op de prima werkgelegenheidscijfers (net iets meer dan 200.000)/ 0,3% dalende werkloosheid/ gemiddeld 0,1 uur langere werkweek (positieve leading indicator). Na de reeks weken van dalende initial claims voor werkloosheid was een en ander niet zo verrassend.

De vrees voor vermindering van QE zit er goed in, die kreeg de schuld van de koersdalingen, al begint men de rampenplannen bij taper van QE wat meer in de kast te zetten. Hilsenrath, als meest betrouwbaar doorgeefluikje van wat de FED probeert te communiceren, slaat nog geen alarm, zo overtuigend is het economisch herstel nog niet en de rente volgens de lievelingsindicator van de FED (core PCE) bleef veel te laag.

 De Amerikaanse huizenmarkt trok weer wat aan gezien de huizenverkopen. De verkopen op Thanksgiving Day waren teleurstellend, maar die on line waren met +30% sterk. daar haalt men de koopjes, niet bij de aanbiedingen van de department stores. Het persoonlijk inkomen daalde 0,1% over oktober vanwege de dichte overheid.

De PMI's vielen mee. De ISM steeg in de VS naar 57,3 en de nieuwe orders waren nog beter. ISM non manufacturing daalde iets, maar bleef gunstig. In Duitsland steeg de PMI van de dienstensector tot boven 55, in zorgenkind Frankrijk daalde deze. In de meeste landen was er weinig verandering. In Nederland steeg de PMI tot boven 55., net als het VK.

De economische groei over het derde kwartaal werd in de VS bijgesteld van 2,8% naar 3,6% door meer voorraadvorming. dit leidde prompt tot verlagingen van de groeischattingen in het vierde kwartaal met evenveel als de opwaartse bijstelling over het derde kwartaal. de groei lijkt positief te blijven, ook al waarschuwde Nobelprijswinnaar Fama voor hel en verdoemenis in de komende jaren. In Brazilië was er een krimp van 0,5% in het derde kwartaal (na 1,5% niet geannaliseerde groei in tweede kwartaal).

Bitcoins halveerden bijna in koers op de negatieve opmerkingen van de Chinese overheid. Toch kreeg iemand het voor elkaar een Tesla te kopen met bitcoins. Volgens Greenspan, die vroeger zelfs geen bubbels in de badkuip kon ontwaren, zijn bitcoins een bubbel. Chinezen drugsdealers denken daar anders over, maar volatiel is de bitcoin wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten