1 december 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het was een rustige beursweek met een goede ondertoon zoals zo vaak bij Thanksgiving Day in de VS.
Het consumentenvertrouwen verbeterde weer na de inzinking door het dicht doen van de Amerikaanse overheid en het bereiken van het schuldenplafond. Er lijkt net op tijd voor 13 december een waterig compromis te komen voor de begroting.

De intial claims voor werkloosheid daalden mooi in de VS, De voorloper van de landelijke ISM, de Chicago ISM viel mee op 63 en de andere voorloper Richmond FED ook. Nieuwe orders duurzame goederen ex transport en defensie waren met -1,2% zwak. Het aantal bouwvergunningen nam toe, de voorraden huizen in verkoop ook. de huizenprijzen stegen ruim 13% op jaarbasis volgens de Case Shiller index (maar volgens Zillow wat minder, eerder 8%). Mede daardoor daalt het aantal hypotheken dat onder water staat fors.

Nederland verloor zijn AAA rating bij 1 rating bureau (geen consequenties voor het renteniveau, de AAA rating komt wel weer terug als we voldoende uit de recessie zijn), terwijl Griekenland juist een upgrade kreeg.

In Europa daalde verrassend de werkloosheid met 0,1%. Verrassend, want zo iets hoort pas te gebeuren als men geruime tijd uit de recessie is. De inflatie volgens de Europese gemeenschapscijfers steeg iets vorige maand, maar met 0,9% nog steeds te ver onder de doelstelling van de ECB van 2%.

In China blijft men maar positieve analyses over de hervormingen schrijven, ook al betekent dit op korte termijn minder groei. In Japan zag men met genoegen de yen verzwakken en de inflatie licht  stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten