1 februari 2014

Krugman aangestoken door negativiteit vanwege de lagere beurskoersen door wie weet Turkije



Wat is dat toch voor iets raars, wie vond dit nu nodig, zo verzucht Krugman in zijn column dit weekend. Hij doelt op de crisis in Turkije. Op zich niet belangrijk genoeg om wereldwijd echte ellende aan te richten (de economie van Los Angeles is groter dan die van Turkije), maar het is een teken des tijds.  Waarom krijgen we steeds meer van dit soort crises met steeds kleinere tussenpozen? Na de oorlog had je een hele tijd dat dit soort economische crises gewoon niet optraden. Pas eind jaren zeventig zie je het misgaan. Latijns Amerika heeft te veel in het Westen geleend en krijgt ineens de rekening gepresenteerd. Daarna zie 1997-1998 in Azië, waar men ook te veel had door geïnvesteerd via te veel schulden. Daarna is het lange tijd niet meer goed gekomen met de economische groei in die gebieden, deze werd een heel lange tijd lager dan men ervoor had gezien. Er trad enorme besmetting op van de neergang in Thailand in 1997 en ook nu moet je bang zijn voor besmetting. De eurocrisis, ook veroorzaakt door overmatige financiering om een iets hogere rente binnen te slepen was van hetzelfde recept. De gevolgen van de eurocrisis waren erger dan die van de Aziëcrisis van 1998 en die was weer erger dan de tequilacrisis.

Krugman denkt dat het wereldmodel voor economische groei niet goed meer in elkaar zit en dat Summers gelijk heeft: je krijgt alleen maar extra groei door bubbels te blazen en die bubbels klappen zit je met de gebakken peren. We zitten in een situatie waarin iedereen meer wil sparen dan er gezond tegen voldoende rendement kan worden geïnvesteerd. Door dat te doen holt de economie achteruit (the paradox of thrift, er ontstaat een balansrecessie). Ons uitgeven van centjes aan consumptie en investeringen veroorzaakt het inkomen van de ander.

De andere mogelijkheid is dat men te veel investeert in de verkeerde zaken op jacht naar dat extra procentje rente op je beleggingen. Dat loopt ook verkeerd af.

Alles komt door de verkeerde economische politiek in het Westen. Men zag dat iedereen te veel ging sparen, maar de overheid ging bezuinigen in plaats van voor meer investeringen te zorgen (in Amerika zou dat aan infrastructuur kunnen zijn geweest, in Europa zou men meer moeten hervormen).

Het verhaal van Krugman schiet door in negativiteit. In de VS geeft men weer sneller uit dan het inkomen groeit en zelfs in Nederland lijkt dat ook te gaan gebeuren. Men is gestopt met nog meer te gaan sparen. Men lost nog steeds schulden af, maar er is een keer in de spaardrift. Die keer komt als men weer meer vertrouwen krijgt (vanaf een laag niveau). Dat kan komen, omdat men zich weer wat rijker voelt, minder bang is om werkloos te worden of omdat men gewoon dat bezuinigen zat is en dan toch maar een nieuwe auto koopt (wat de economie in Europa op gang gaat brengen). Het is geen axioma dat iedereen tot in lengte van dagen meer wil gaan sparen van zijn inkomen en vooral niet dat dit extra sparen via kredietgroei niet omgezet kan worden in rendabele investeringen. Het rendement op eigen vermogen is hoog van het bedrijfsleven, het levert echt wat op als je gaat investeren. Terugkoop van eigen aandelen is door de gestegen koersen minder lucratief geworden. De concurrentie gaat nu investeren, de nieuwe innovaties invoeren en de nieuwe diensten op de markt brengen. Het bedrijfsleven kan niet achter blijven lopen bij de concurrentie en als de eerste schapen over de brug zijn, moet men wel haast ook mee gaan investeren. In Amerika is men eindelijk zo ver, maar in Europa zal men over enige tijd ook aanhaken. We zitten gewoon in een duurzaam cyclisch herstel van de conjunctuur dat in het Westen aan zal houden tot minstens 2016, ik denk minstens 2018. En omdat de techniek niet stil staat, blijft het nodig dat er geïnvesteerd wordt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten