8 februari 2014

werkgelegenheidsgroei VS: laag, maar meevallende achtergrondcijfers

Dit keer was het rapport over de werkgelegenheidsgroei van te voren nog moeilijker voorspelbaar dan gewoonlijk. De werkloosheid kon enorm lager zijn als al de mensen waarvan de nooduitkering was ingetrokken (1,4 miljoen mensen) ontmoedigd zouden zijn om nog verder naar werk te zoeken. Een deel zal elk werk accepteren waardoor er extra werkgelegenheidsgroei zou zijn.
De consensus had dit niet voorspeld en dat kwam zo waar uit. De werkgelegenheidsgroei kon deze keer enorm laag zijn door het weer en de birth death adjustment die extreem groot is over januari maar misschien erg hoog omdat vorige maand zo veel mensen vanwege de kou geen werk hadden. Kortom, er was geen peil op te trekken.

Uiteindelijk kwam er 114.000 werkgelegenheidsgroei uit uit het establishment survey, net niet onder de laagste voorspelling. Toch daalde de werkloosheid, maar niet zo veel als degenen voorspeld hadden die zeiden dat de mensen die geen langdurige werkloosheidsuitkering meer hadden gemeld zouden hebben dat ze geen werk meer zochten omdat dat een mission impossible was.

Was dit echt zo'slecht cijfer of waren er nog meevallers/ Ik kreeg de kans een fles wijn te verdienen als ik uit kon leggen of op die cijfers de rente flink zou moeten dalen of stijgen, maar dat was me te onduidelijk.

Bij nadere analyse werden er meer mensen enthousiast. Het andere survey, het household survey, had al voor de derde maand op rij een enorm aantal nieuwe werkenden gesignaleerd.

En ook het aantal werkenden dat te weinig uren maakte vloog omlaag (onvrijwillig in deeltijd werken ging van 8,1 naar 7,5%). Er waren positieve herzieningen over de voorgaande maanden. Per saldo ging de rente toch iets omlaag.

Het vuurwerk lijkt te zijn uitgesteld naar de volgende maand. Dan kan de werkloosheid flink omlaag. Nu hebben alle mensen zonder langdurige uitkering nog gezegd dat ze werk zoeken, omdat er een kans was dat de regeling velenegd zou worden. Dat is niet gebeurd en nu kan men ineens wel de moed opgeven of elk werk accepteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten