23 februari 2014

goed neuws van de afgelopen week

Naast al die schaatsmedailles was er meer goed nieuws. De soft patch in de VS lijkt niet door te zetten en de long leading indicators verbeteren. Overigens stijgen die in Spanje en Italië veel meer 9en verbeteren die in Brazilië, Mexico en Rusland ook enigszins). De verbetering van de handelsbalansen in Zuid Europa zette nog door volgens de laatste cijfers. Men schrijft weer wat hoopvoller over Abenomics. In China was er een verbetering van de kredietgroei en herstelden de buitenlandse investeringen (FDI) zich weer.
Technologische vooruitgang is aan het versnellen. De maatschappij wordt weer zachter.

De maatschappij wordt weer zachter: De maatschappij denkt steeds meer in liberaal vrijdenkende richting http://www.nationalreview.com/corner/367348/krauthammers-take-other-obamacare-biggest-2013-story-rising-libertarianism-nro-staff  Er is in 2013 bijvoorbeeld onwaarschijnlijk snelle vooruitgang gemaakt met de acceptatie van het homohuwelijk in de VS, legalisering van marihuana. De commentator van Fox troost zich met de gedachte dat niet alles in linkse richting gaat, abortus gaat de andere kant op (want het lukt steeds beter veel te vroeg geboren baby’s in leven te houden).
In dat kader pasen ook de discussies over de verhoging van het minimumloon in de VS. Men berekende dat dit 500.000 banen zou kosten, maar dat is niet zo duidelijk, omdat de hogere koopkracht door hogere lonen in alle functies daaroor voor meer koopkracht en consumptie zal zorgen. Mark Thoma merkte fintjes op dat de overheidsbezuinigingen (sequester)  volgens dezelfde berekeningen overigens 2 miljoen banen in de komende jaren gaan kosten. 

3D printing begint toch een soort industriële revolutie te worden http://www.fool.com/investing/general/2014/02/14/how-3-d-printing-is-changing-the-world-of-manufact.aspx Onderdelen voor Ford Mustang 2015, schoenen van Nike, GE heeft rustige plannen. De 3D markt werd in 2012 geschat op $2,2 miljard en dit groeit 20% per jaar. Een onderschatting lijkt me. Dit is overigens wel een deel van de redenen waarom er weer meer made in USA (en Germany) in plaats van made in China komt.

 Vooruitgang in gemak en kostenbesparing: Aflevering van je on-line aankopen in je auto als je er niet bent in Volvo video  http://www.aei-ideas.org/2014/02/markets-in-everything-deliveries-to-your-unattended-car/ haalde het nieuws.

High frequency retail data herstellen zich weer iets na de inzinking volgens New Deal Democrat http://community.xe.com/forum/xe-market-analysis/weekly-indicators-housing-dead-long-live-consumer-edition (maar huizenmarkt, transport heeft nog te veel last van de polar vortex). D.w.z. de soft patch zet niet door ex polar vortex.


De Amerikaanse consument profiteert nu volop van de lagere rente en de lagere schulden (o.a. afgeschreven hypotheekschuld). Debt service is op het laagste niveau in meer dan dertig jaar. Dit gaat de consumptie helpen.
Foreclosures en delinquencies op hypotheken is in een mooi dalende trend.http://www.calculatedriskblog.com/2014/02/mba-mortgage-delinquency-and.html En de consument profiteert nu volop van de lagere rente en de lagere schulden (o.a. afgeschreven hypotheekschuld).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten