11 februari 2014

HH Yellen de dag ervoor

Deze week wordt Yellen voor de leeuwen geworpen bij haar eerste halfjaarlijkse HH (Humphrey Hawkins Testimony) voor congres en senaat.

Bernanke deed zijn best een en ander te verduidelijken op de manier zoals hij dat zag.Yellen gaat natuurlijk ook zeggen wat alle gouverneurs van de FED eendrachtig hebben verkondigd: taper of QE is not tightening. Het is niet hetzelfde als snel verhogen van de rente, dat hoeft helemaal niet versneld dichterbij te komen.
Dat sprookje wil de markt best geloven zo lang de groei onder 3% lijkt te zijn en te zullen zijn. Na twee slechte werkgelegenheidsgroeirapporten en de lagere ISM gelooft men dit weer, al heeft het extreem koude weer de groei gedrukt. Nog een slecht werkgelegenheidsgroeirapport en de taper van Qe is verleden tijd, zo roept men al.

Men verwacht dat Yellen meer gaat uitweiden over de te lage participatiegraad. De forward guidance met de werkloosheid is te strak, dat roept Yellen overigens al heel lang, ze zag het probleem aankomen.
Yellen is een echte democraat en zit ermee dat men zegt dat QE alleen werkt voor de rijkste 1%. Ze wil iets doen voor de middenklasse. Ze gelooft denkt men ook wel in de skill gap die leidt tot een steeds grotere inkomensongelijkheid die steeds bedreigender wordt voor een evenwichtige economie. Hier wordt ze vast wel aan de tand gevoeld. QE is immers nu toch wel een rechtse hobby geworden.

Goldman Sachs adviseert de forward guidance veel meer van inflatie aft te laten hangen en dan vooral de looninflatie. als de lagere inflatie niet leidt tot hogere lonen en tot hogere arbeidskosten per eenheid product, dan kan men enthousiast door blijven gaan met QE.

QE wordt in de ban gedaan door beide kampen van de FED. Die twee kampen zijn de financial stability groep van o.a. Stein die QE wil stoppen omdat het de markt verstoort en steeds meer problemen gaat geven. Deze groep vindt dat QE niet genoeg oplevert voor de economie en een steeds groter risico wordt. Deze groep wil wat er ook gebeurt met de economie stoppen met QE.
De andere groep is de data dependency groep onder leiding van Yellen. deze groep gelooft in de heilzame werking van QE en wil daar alleen maar mee stoppen als het goed genoeg gaat met de economie. Als de data niet sterk genoeg zijn, moet de vermindering van QE stoppen.

Yellen zal gevraagd worden waarom QE verminderd moet worden en wanneer men dat niet gaat doen. Ze zal melden dat ze niet bang is voor de problemen van de Opkomende Landen. Deze hebben niets te maken met QE (maar meer met fracking en de europeriferie, waardoor de westerse landen minder importeren). Geen besmetting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten