2 februari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er was behoorlijk wat goed nieuws uit het Westen, maar de angsten over een neergang van de Opkomende Landen à la 1998 overheersten toch de stemming. Men meldde een grote uitstroom uit de aandelenbeleggingsfondsen.
Diverse valuta's en beurzen van Emerging Markets waren wel heel erg zwak afgelopen week, al sinds de start van het jaar (plaatjes van Strategas).
Het was teleurstellend dat de enorme shock and awe verhoging van de rente door de Turkse centrale bank van 4,25% de lira maar 15 uur kon afhouden van een nieuwe daling.
.De FED verminderde QE zoals verwacht met nog eens $ 10 miljard per maand. Men veranderde de forward guidance niet, men beloofde de rente niet te verhogen als de inflatie onder 2,5% blijft en men gaat pas verhogen ruim nadat men met QE is gestopt.

Het winstseizoen over het vierde kwartaal in de VS dat zo zwak begon is nu sterker dan normaal. Meer winsten vallen mee en ook de omzetten vallen mee. Facebook viel bijvoorbeeld erg mee.

De groei over het vierde kwartaal in de VS was 3,2% door aantrekkende groei van consumptie en netto export (door fracking). Rekening houdend met de koude waardoor de bouw stil viel en de sluiting van de overheid in oktober was 3,2% een goed cijfer dat op een aantrekkend groeimomentum wijst.
De cijfers over de huizenmarkt waren teleurstellend (deels door de koude), maar het aantal hypotheekaanvragen voor koop van een huis trok aan. De high frequency cijfers die wat zwakker werden in de afgelopen weken, verbeterden weer iets. Initial claims voor werkloosheid stegen iets meer dan verwacht. Het beschikbaar inkomen groeide niet in december, maar de uitgaven wel, met 0,4%. Orders voor duurzame goederen vielen tegen.

In Europa viel de IFO erg mee en een en ander wijst op duidelijk meer dan 2% groei in Duitsland in 2014. Het consumentenvertrouwen in o.a. Frankrijk en Italië verbeterde. De groei in het VK was in het vierde kwartaal een solide 0,7%.

In Japan steeg de industriële productie sterk, de werkloosheid daalde 0,3%, de autoproductie nam 12,2% toe op jaarbasis en de housing starts zelfs 18%.

In China was men geschrokken van de HSBC PMI van onder de 50, maar de officiële PMI van de overheid die erg veel meer bedrijven peilt viel mee op 50,5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten