21 februari 2014

Phillyfed domper en als ISM daalt dan is S&P duur

De Phillyfed dook onder nul en dat is meestal een slecht teken voor de ISM, al was de Phillyfed de laatste jaren vaker wat te laag volgens het traditionele verband met de ISM.
Samen met de slechte retail sales wijst een en ander op een nog een paar maanden laag blijvende ISM, waarna deze in de tweede helft van 2014 weer omhoog moet naar boven 55 (van Benderly).
Een lagere ISM maakt de beurs kwetsbaar. De markt moet door deze periode van een tijdelijk zwakke ISM heen kijken anders volgt een correctie, bijvoorbeeld tot onder de rode lijn van 16 keer de trailing winsten (zoals zou moeten volgens Crossing Wall Street).

Een en ander is niet zo zeker, omdat we sinds Draghi ging toveren zonder goedvinden van het Duits hooggerechtshof in een beter waarderingsregiem zitten. Je had de periode van irrational exuberance waarin men geloofde dat de winstgroei op lange termijn torenhoog zou zijn, met veel te hoge waarderingen.
Na de kredietcrisis hebben we een periode gezien met balansrecessies, met angsten voor de solvabiliteit van overheden en systeemrisico van het financiële systeem. dat vroeg om hogere risicopremies en extreem lage waarderingen.
Die tijd lijkt voorbij (geen garantie) en een betere waardering ligt voor de hand. Die kan (ik denk waarschijnlijk) uiteindelijk hoger zijn dan de groene en rode lijn aangeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten