15 februari 2014

de soft patch is terug in de VS en moet de beurs dan 20% (Zulauf) of 50% (Spitznagel) terug?

De club van pessimisten wijst op de vele waarschuwingen die uit de laatste cijfers komen. Het gaat weer mis met de belangrijkste cijfers in de VS. De initial claims voor werkloosheid lopenweer op en de detailhandelsverkopen zitten totaal in het slop. Dat heeft niets te maken met het slechte weer, want de internetverkopen storten nog harder in dan de gemiddelde detailhandelsverkopen.

Doorlezen van de knipsels/nieuwscommentaren van Bianco doen de club van pessimisten weer helemaal opleven. Die buy the dip mentaliteit van de afgelopen week had ze in het nauw gedreven. Bianco stelt dat de daling van de initial claims voor werkloosheid in de VS voorbij is. Op zich is dit een aanwijzing dat vanaf nu de kansen op een recessie weer gaan toenemen (als de initial claims inderdaad niet meer dalen). Meestal is dit (vooral in combinatie met slechtere detailhandelsverkopen) een slecht teken voor de ISM en daarmee de beurzen. Bianco wijst er overigens wel op dat het verband tussen herstel van de S&P en daling ISM al enige tijd erg is verzwakt.

Yellen is toch enigszins beschadigd uit de Humphrey Hawkins Testimony gekomen. Niet dat ze schutterde over de uitleg van het monetaire beleid of de economische visie, maar ze bleek geen kaas te hebben gegeten van de nieuwe regelgeving.  Men laat pijnlijk zien hoe ze na 3 minuut 45 seconden in een filmpje over haar optreden hoorbaar ingefluisterd wordt hierover. De bureaucratie beweert het haar nu nog te vergeven ("ze begreep mijn vraag niet"), maar dat is natuurlijk niet zo. Obama trekt zich nu al de haren uit het hoofd dat hij haar benoemd heeft tot chair van de FED en niet Summers of Fischer.

Kortom, de soft patch, een korte periode van zwakke economische groei, is terug in Amerika en de voorspellingen van grote koersdalingen darmee ook. Felix Zulauf, eeen beer waarvan ik de mening altijd met interesse lees ziet 20% daling http://www.financialsense.com/contributors/felix-zulauf/expect-twenty-percent-correction-2014 en Spitznagel zelfs 50% http://www.moneynews.com/MKTNews/Stock-market-recession-alert/2014/02/03/id/550641/?promo_code=16610-1&utm_source=taboola&utm_medium=referral (op basis van de hoge warde van aandelen vergeleken met het BNP, iets waarvan Warren Buffett stellig beweert dat dit kommer en kwel gaat geven)
Ondertussen heeft de Nasdaq voor de vierde keer een overtuigend herstel laten zien van overtuigende verhalen van de club van pessimisten. Op het ogenblik is de markt zelfs weer een beetje overbought en toe aan een paar dagen rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten