19 februari 2014

Brazilië in recessie, maar lonen stijgen flink

Er komen steeds meer verhalen hoe slecht het met Brazilië gaat. De beurs zakt als een pudding in elkaar en met de real gaat het ook bergaf. Het vierde kwartaal kromp de economie en na de krimp in het derde kwartaal zit Brazilië in een technische recessie.
De FT rapporteerde over de veel te hoge schulden van Petrobras, daar zal nieuw aandelenkapitaal moeten komen.
De banken zijn nog steeds aan het procederen voor onvoldoende rentebetalingen op deposito's dat een fortuin gaat kosten, maar dat procederen vertraagt een en ander de nodige jaren.

De enorme droogte naar Braziliaanse begrippen gaat de hydroelektriciteitsproductie (80% van de elektriciteitsproductie aldaar) bedreigen. De regering zal met extra subsidies over de brug moeten komen om de nutsbedrijven niet al te veel hoofdpijn te bezorgen.
De regering zou ook meer moeten uitgeven aan infrastructuur. Blatter is in paniek aan het raken, omdat de voetbalstadions minder af zijn dan hij ooit gezien heeft in zijn leven voor een wereldkampioenschap voetballen.
En per vliegtuig naar de wereldkampioenschappen? Dat zou wel eens moeilijker kunnen zijn dan je denkt.
Ondertussen heeft men dappere taal uitgeslagen om de inflatie te bestrijden. De centrale bank mocht de rente flink verhogen. Dat leidt dan weer tot hogere overheidssubsidies op hypotheken.
Niet alles gaat slecht in Brazilië. De mensen hebben een fraai stijgend loon in het afgelopen decennium gekregen. Veel landen zouden graag zo'n Braziliaanse recessie willen hebben waarbij de mensen sterk stijgende lonen krijgen en de werkloosheid in een dalende trend zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten