24 februari 2014

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De zwakkere groei door voornamelijk het koude weer was de afgelopen week zichtbaar in cijfers over de bouw. Housing starts en verkoop bestaande huizen waren flink lager. Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI duikelde 10 punten. De Phillyfed, een belangrijke voorloper van de ISM werd negatief, maar de flash PMI viel mee. Een en ander zorgde wel voor weer lagere schattingen van de groei in het eerste kwartaal. In Europa vielen deze afgezien van Frankrijk ook mee, die van China was opnieuw zwak.
De vooruitzichten op langere termijn lijken niet te zijn aangetast, getuige de stijging van de leading indicators en Phillyfed diffusion index voor komende zes maanden in de VS maar ook in andere landen zoals zelfs Italië en Spanje. Geldgroei en de rentecurve wijzen ook op meer groei op termijn. De gouverneurs van de FED geven daarom geen krimp: in koor roepen ze dat de FED doorgaat met vermindering van QE. Een en ander stond een rustige stijging van de meeste beurzen niet in de weg.

Er was overnamegeweld van Facebook dat WhatsApp wil inlijven voor $ 13 miljard. Apple had een oogje laten vallen op Tesla vanwege de visionaire ideeën van Elon Musk. De inflatie was maar 0,1% vorige maand in de VS en de producentenprijzen stegen volgens de nieuwe methodologie met 0,2%. Enkele winkelketens gaven aan hun laagste lonen te gaan verhogen, daarmee de discussie over verhoging van het minimumloon helpend.

In het VK daalden de prijzen met 0,6%. De werkloosheid steeg in het VK 0,1% naar 7,2% en bleef daarmee boven de voor QE belangrijke 7%. In Duitsland daalde de ZEW expectations van 61,7 naar 55,7. Griekenland had zijn eerste overschot op de lopende rekening ooit.

In China was de kredietgroei fors hoger in januari. Buitenlandse investeringen (FDI) trokken sterk aan na enige zwakke maanden.
De Japanse handelsbalans verbeterde in januari en de industriële productie steeg 0,9% over december. Men wil enige nucleaire centrales weer opstarten, maar dat zal op bezwaren stuiten nu er opnieuw meer radioactief water lekt uit Fukushima. De uitgebreide notulen van de FED over 2008 werden gepubliceerd, waaruit bleek dat men de klap niet zag aankomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten