16 februari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen waren vriendelijk gestemd door de opbeurende woorden van Yellen (ze hield het extreem kort en zei weinig nieuws), de goede cijfers voor de economische groei in Europa en de goede handelscijfers van China.De sombere verhalen over de Emerging Markets waren kennelijk te veel verdisconteerd. Men trok zich niets aan van de plotselinge economische zwakte in de VS, deze soft patch is de schuld van het ijskoude weer (al trekt de consensus hier een te lage 0,3% af van de groei). Het winstseizoen was net als de vorige weken goed met voorzichtige guidance. (nu wat beter begrijpelijk door de afzwakkende groei sinds november)

De soft patch in de VS werd duidelijker na de zwakke ISM en lagere groei van de werkgelegenheid eerder via een tegenvallende daling van de industriële productie en dalende detailhandelsverkopen (vooral auto's en restaurants zie
http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/02/soft-patch-vs-industriele-productie-en.html). De initial claims voor werkloosheid stegen tegenvallend. D.w.z. de ISM lijkt niet te gaan verbeteren over februari. De NFIB (vertrouwen midden-en kleinbedrijf in VS) was wel beter, met o.a. meer voornemens mensen aan te nemen en men zag meer omzetgroei. Groothandelsverkopen waren in december iets meer omhoog dan de voorraden.

In Europa was de groei in het vierde kwartaal 0,3%, beter dan de consensus dacht. De groei van Nederland met 0,7% viel het meest mee, maar ook de 0,3% in Frankrijk was meevallend. In Italië zag men eindelijk eens geen negatieve groei en in Zuid Europa zag men duidelijk betere groeicijfers.

In China vielen de cijfers voor export- en importgroei erg mee, al vertrouwt men de cijfers niet helemaal (laatste maand niet verwerkt, dit was een daling van de ratio). De autoverkopen vielen tegen in januari, maar dat kon je verwachten na diverse sterke maanden.
In Japan vielen de orders voor nieuwe machines erg tegen, maar op jaarbasis is er nog een mooie stijging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten