25 februari 2014

soft patch VS; huizenmarkt, belastingen, stopzetten werkloosheidsuitkeringen

Het herstel van de Amerikaanse  huizenmarkt liep averij op door de stijging van de hypotheekrente sinds Bernanke het in zijn hoofd haalde over vermindering van QE te denken. Hypotheekaanvragen voor aankoop van een huis namen flink af en dat leidt tot een lager aantal housing starts.
 
In het vierde kwartaal hebben een hoop boeren nog vlug wat machines gekocht in het vierde kwartaal om gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden. De sequester zette hier een streep door en dat leidt tot een daling van de investeringen. Zerohedge had zoals gewoonlijk eveneens een huilverhaal over hoe investeringen aan het tegenvallen zijn, zo erg zelfs dat Goldman Sachs met schaamrood op de kaken moest bekennen dat de voorspelde snellere groei van de investeringen een illusie was, gewoon een beetje dom, ze hadden de rampspoed van zerohedge beter moeten lezen voordat ze zo iets hadden kunnen verwachten. De wereld is tegenwoordig geminiaturiseerd en dat leidt tot veel minder gewichtige machines en het transport daarvan is minder omvangrijk. Reden genoeg om een structurele daling van de investeringen en transport te verwachten. Kennelijk weten ze nog niet dat ASML met zijn elk jaar zo snel dichter op elkaar gepakte chips steeds meer investeert en verkoopt.
 
Tot verrassing van vele economen heeft het congres in de VS met sadistische genoegen de langdurige werkloosheidsuitkeringen stop weten te zetten. 1,4 miljoen mensen hebben ineens geen inkomen meer en dat leidt ongetwijfeld tot minder consumptie (en uiteraard tot het aannemen van elk baantje dat ook maar iets uitbetaalt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten