28 februari 2014

Bianco en de bubbel in de weerverhalen als slecht excuus voor de soft patch in de VS


Bianco hield zijn maandelijkse conference call: Weather or a slowdown?

Er is een bubbel in verhalen over koud weer in de VS. Men zet veel te veel hoop op het weer als verklaring voor de soft patch van de economische groei in de VS volgens Jim Bianco. Het gaat echter gewoon zoals het de afgelopen vijf jaar ging: men begint het jaar met rooskleurige verwachtingen, moet die flink naar beneden bijstellen totdat rond juli het dieptepunt bereikt wordt. Winstvoorspellingen zitten altijd in een gestage trend omlaag [en dat zit dus in de consensus] en met omzetverwachtingen gaat dat idem dito. Op het ogenblik zijn de neerwaartse bijstellingen wat groter, omdat de analisten niet voldoende de winsten naar beneden brachten na koersstijgingen van 30% (want dat suggereert immers een betere winstgroei). Ondernemingen doen daarom de laatste tijd wanhopige pogingen om via negatieve forward guidance de analisten de realiteit te doen inzien: de winstgroei is niet zo veel beter dan we de laatste jaren zagen. Kortom, er is niets nieuws onder de zon. Er is al jaren een heel lage economische groei in de VS, gelukkig geen recessie en dat blijft natuurlijk zo. Meestal is de FED dan rond juli omgepraat om weer een extra rondje QE of iets anders aardigs te doen. [Zo niet, dan ziet men kennelijk een heel rooskleurige tweede helft van het jaar zoals in H2 2013 gebeurde].

De FED is drie keer gedwongen weer QE of operatie Twist o.i.d. terug te brengen na pogingen te stoppen met QE. De markt vertrouwt er nu vast op dat dit nu weer gebeurt, de FED moet terugkeren op haar schreden QE af te bouwen, en wil daarom maar niet onderuit.

Bianco ziet uiteraard net als altijd dat het niet goed gaat in de wereld, zelfs buiten de VS. China is gewoon zoals Amerika in 2008 er aan toe was, het gaat in China erger dan Japan na 1990 qua beurs. Je ziet nu in China dat de PBoC de 7-daags rente flink verlaagt, maar de interbancaire rente volgt niet die 7-daagse rebnte omlaag, net als in 2008 gebeurde in de VS. Banken zitten kennelijk met veel problemen en durven niet te zeggen hoe erg het is, ze moeten gaan liegen en zo voor liebor zorgen (shybor in China, ze zijn te verlegen om te vertellen dat de wereld vergaat).

Het gaat verschrikkelijk slecht in China. Groei onder 7% in China dreigt en dat is net zo erg als de Great Recession in de VS na 2008. China blijft een groot tranendal.

Jim Bianco is opgewekter over goud. De goud ETF’s lijken uitverkocht (geen garantie), ze verkochten 30 miljoen ounces, dat is twee jaar de wereldproductie van goud. Goud zit nu voornamelijk bij de sterke handen.

Japan: QQE gaat fout, dat zal Krugman mores leren. QE helpt ook in de VS niet [zie mijn post van gisteren over Minack]

2 opmerkingen:

 1. men vraagt me of ik het eens ben met Bianco over de soft patch. Nee, natuurlijk niet, ik zie de groei herstellen, vooral na het tweede kwartaal. Maar Bianco verwoordt de mening van een belangrijk deel van de markt, is invloedrijk. Een ergere en langer durende soft patch is het grootste risico voor de markt, maar dan is er altijd nog de Yellen-put.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. This design is incredible! You definitely know
  how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I
  was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful
  job. I really enjoyed what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

  my website ... fat burner pills

  BeantwoordenVerwijderen