9 februari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afelopen week

De beursweek begon bijzonder slecht met de uitzonderlijk grote val van de ISM in de VS. Dat wakkerde angsten over economische groei in de VS aan, maar daardoor werd men weer geruster op het verminderen van QE. Yellen moet deze week de markten verder gerust stellen in haar eerste halfjaarlijkse getuigenis voor congres en senaat. Meestal is de markt blij als de voorzitter van de FED het monetaire beleid uitlegt. De beurs werd ook geholpen door de daling van initial claims voor werkloosheid, de stijging van de ISM non manufacturing (dienstensector), doorgaande verbetering van optimisme over Europa en de polar vortex als grote boosdoener voor de afzwakking van de groei in de VS, zichtbaar in twee matige maar niet echt slechte cijfers voor de werkgelegenheidsgroei in de VS volgens het establishment survey.
De economie van de VS ziet er volgens het andere survey, het household survey dat bij veel minder mensen wordt afgenomen en daardoor volatieler is, veel beter uit. De werkloosheid daalde (ook de bredere definities van werkloosheid), de participatiegraad steeg, de werkgelegenheidsgroei was heel hoog, er was een flinke daling van het aantal mensen dat onvrijwillig in slechts deeltijd werkt en het aantal gewerkte uren steeg redelijk.

De productiviteitsstijging over het vierde kwartaal was met 3,2% beter dan verwacht en mede daardoor was er een daling van de arbeidskosten per eenheid product die groter was dan gedacht. Dat is goed nieuws voor de winsten. Het winstseizoen laat een winststijging van ongeveer 10% zien, dat is 4% beter dan de door de bedrijven vooraf naar beneden gemanipuleerde verwachtingen (via een record aantal winstwaarschuwingen). De guidance is nog extreem voorzichtig en negatief voor 2014, niet in lijn met een betere economische groei (en dat kan dus een meevaller opleveren).

In Europa stegen de meeste PMI's, gelukkig ook in Frankrijk en Italië. In Nederland was er een daling, maar de PMI staat veel hoger dan de economische groei zal zijn. Autoverkopen stegen in januari in Italië. In het VK zwakten de PMI's iets af, maar bleven op hoge niveaus.

In Japan beginnen er meer voorbeelden van loonstijging te komen, maar de huidige +0,8% is dan wel positief, maar lager dan de inflatie. De autoverkopen schieten de lucht in (tot de verhoging van de BTW).
.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten