4 februari 2014

sentiment kan nog verder verslechteren

Als men nog maar heel weinig puts koopt vergeleken met calls, dan is dat een teken dat de markt heel optimistisch is. Dit was bijvoorbeeld begin januari het geval. Sindsdien is men iets meer puts gaan inslaan, maar lang niet genoeg om te kunnen stellen dat het sentiment te negatief is.
Eind december waren er wel erg veel bulls en weinig bears. En opnieuw, dit moet verder verslechteren voor je echt kan zeggen dat men te pessimistisch is.
Of de markt dan voldoende gedaald is om er met timing geld aan te verdienen is onduidelijk (je komt dan al snel te laat terug in de markt).

Er zitten nu wel een paar barstjes in het verhaal van de bulls. Er gaat een en ander mis in de Emerging Markets en niet alleen omdat Bernanke beloofde minder QE in te zetten. Misschien is er te gemakkelijk heen gestapt dat het exportmodel voor extra groei voor Emerging Markets wel erg moeilijk werd toen de europeriferie gedwongen werd de lopende rekening flink te verbeteren via vooral minder importeren, terwijl in de VS via frackinhg men ook veel minder ging importeren. De rekening voor de plotselinge spaarzaamheid van Europa en de VS moet ergens anders liggen en er blijft dan niet veel anders over dan de Emerging Markets.

Verder is de enorme val van de ISM een schok, terwijl de werkgelegenheidsgroei in de VS in december ook al erg matig was.

1 opmerking:

  1. Vorige week schreef je nog dat sentiment niet belangrijk was en dat je je niet veel zorgen hoefde te maken over het stentiment. Waarom nu wel?

    BeantwoordenVerwijderen