1 maart 2014

olie zijwaarts

De olieproductie in de VS is flink aan het stijgen. In Canada ook. Ruwe olie exporteren is (nog) verboden bij de Amerikaanse wet, maar verwerkte olieproducten mag wel en dat gebeurt nu dan ook.
De olieproductie van Iran is ook weer aan het stijgen na het zendingswerk van Rouhani om de goede bedoelingen van Iran te verkopen, maar dan houdt het goede verhaal voor de olieproductie op.
De onrust in het Midden Oosten leidt tot lagere productie in Irak, Syrië (onbelangrijk als olieproducent), Soedan en Libië.
De productie van Libië was nooit zo hoog, maar het was wel belangrijk als producent van hoge kwaliteit olie. Daardoor stuwt het wegvallen van de productie uit Libië de prijs voor sweet crude oil.
Het plaatje van The Economist laat zien dat de productie van olie uit de Noordzee flink aan het dalen is en er weinig geld aan nieuwe exploratie wordt ingezet. Desondanks ziet men toch weer een stijging van de productie om mij duistere redenen.

Per saldo gaat het op het ogenblik redelijk met de olieproductie en ook met de vraag. De vraag neemt toe in de VS en Europa en net als altijd ook in China, maar valt wat terug in de OPEC-landen die uitzonderlijk veel olie verspillen. Het zijwaartse patroon van de olieprijzen zou nog wel een tijdje kunnen aanhouden. Maar er hoeft weinig te gebeuren of de prijzen vliegen weer alle kanten op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten