8 maart 2014

werkgelegenheidsgroei in VS valt mee

Een groei van de werkgelegenheid van 175.000 bij een verwachting van ongeveer 150.000 en opwaartse herzieningen van 25.000 in vorige maanden waren meevallende cijfers. En het waren niet zo zeer McDonaldsbanen: bijvoorbeeld 79.000 stijging van professional en business services.
 De werkgelegenheid in de VS is nog steeds niet terug op het niveau van voor de kredietcrisis. Nog 0,5% ofwel zo'n 666.000 te gaan. Ook exclusief de overheid is men nog steeds niet terug op de oude piek, terwijl ondertussen de bevolking en de beroepsbevolking toch duidelijk gegroeid is.
Van tevoren was men bang voor een laag cijfer vanwege het koude weer. net als in december en januari gaven veel meer mensen dan gemiddeld aan geen werk te hebben vanwege het weer. Om de een of andere reden is dit toch nauwelijks te zien in de uiteindelijke werkgelegenheidscijfers.
Van tevoren dacht men daarentegen ook dat het cijfer hoog uit kon vallen door het beëindigen van de langdurige werkloosheidsuitkeringen in januari voor 1,7 miljoen mensen vanwege de sequester (in dat kader is er ook flink gesneden in de voedselbonnen van de voedselbanken).
De werkloosheid steeg 0,1% volgens het veel kleinere Household Survey, dat veel minder groei van de werkgelegenheidsgroei liet zien en een stijging van de beroepsbevolking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten