24 maart 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurs begint gewend te raken aan de fratsen van Poetin. De zwakte van de Chinese yuan bracht meer tongen in beweging. De stijging tot boven 6,22 zou enorme verliezen hebben veroorzaakt bij derivaten met grondstoffen. Vooralsnog lijkt dit overdreven te zijn, maar het is geen steun in de rug voor de grondstoffenprijzen.

De FED deed wat men verwachtte, aankopen in het kader van QE worden weer met $10 miljard verlaagd en de verwijzing naar 6,5% werkloosheid als uitgangspunt voor een hogere rente verdween uit de verklaring van het FED rentebesluit. Nieuw was de eerste persconferentie van Yellen als voorzitter en daar deed ze een Dijsselbloemetje: ze meldde te eerlijk dat een considerable period zes maanden is en niet veel langer zoals de markt hoopte. De pers veroordeelde haar scherp en het was goed voor enige rentestijging en een sterkere dollar.

Het is kennelijk weer tijd voor stress testen van banken. 29 van de 30 grootste banken in de VS slaagden met vlag en wimpel.

Er was weinig economisch nieuws. In de VS stegen de initial claims voor werkloosheid een beetje, maar de vierweeks trend daalde verder. Het aantal vergunningen voor nieuwe huizen steeg. De inflatie bleef lag, weer slechts 0,1% hoger dan vorige maand. De belangrijkste voorlopers van de ISM (de Phillyfed en Empire survey) verbeterden. De industriële productie groeide met 0,6% in februari meer dan verwacht. De leading indicators verbeterden een sterke 0,5% over februari. Verkoop nieuwe huizen, housing starts bleven stabiel.

In Duitsland daalde de ZEW fors. Er wordt hier en daar melding gemaakt van een bijna akkoord voor de Europese bankenunie.
In China verbeterde de MNI business indicator van 50,2 naar 53,4. Maar men struikelt over elkaar heen om de groeiprognoses voor 2014 te verlagen. De overheid eist uitgebreidere rapportages over CO2 uitstoot. Men is van plan om voor 1000 miljard yuan te spenderen aan herontwikkeling van sloppenwijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten