16 maart 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Poetin bleef het nieuws beheersen, maar de markten bleven er kalm onder. De olieprijs kon zelfs dalen. Later in de week werd men meer bezorgd over China, vooral door de val van de koperprijzen. De koperprijs hangt meestal sterk samen met de economische groei, maar deze keer is het toch vooral een speculatieprobleem, al is de groei van China wel af aan het zwakken. De officiële groeidoelstelling van 7,5% wordt hierdoor moeilijk haalbaar. De groei in de tweede helft van dit jaar zal in China naar verwachting iets hoger zijn (net als in de VS).

De producentenprijzen daalden onverwachts in de VS en samen met de lagere koperprijzen zorgde dit voor meer deflatieangst. Toch worden de verhalen van stijgende inflatie in de VS weer sterker door de aantrekkende loonstijging en de tekenen dat de soft patch achter de rug is. Het slechte weer lijkt inderdaad de hoofdoorzaak. De detailhandelsverkopen stegen meer dan verwacht met 0,3% na enkele zeer zwakke (soft patch) maanden. Initial claims zijn weer laag geworden.  Het consumentenvertrouwen daalde onverwacht iets. Ook het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf (NFIB) daalde, maar niet voor het onderdeel investeringen. Er komen meer aanwijzingen voor aantrekkende investeringsgroei. De groei in het eerste (en ook een beetje tweede) kwartaal zal afgeremd worden door de iets te hoge voorraden vanwege de onverwachte vraaguitval door de soft patch.

De meeste aandacht zal deze week uitgaan naar de eerste vergadering van de FED onder leiding van Yellen. De forward guidance moet naar iets kwalitatiefs in plaats van harde cijfers (en wordt dus onzekerder) en de QE zal in hetzelfde tempo verder worden afgebouwd.

In China vielen de cijfers behoorlijk tegen, vooral industriële productie, kredietgroei. Door het Chinese nieuwjaar zijn de cijfers even nog minder betrouwbaar dan anders.
In Japan vielen de cijfers over orders machines mee, maar er lijkt minder groei te zijn dan gehoopt in het kwartaal voorafgaand aan de BTW-verhoging. Abenomics zit eveneens in een dipje bij de hervormingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten