27 maart 2014

investeringen dalen in 2014

Shaer van Morgan stanley, maar ook andere bottom up verhalen wijzen op een lagere groei van de investeringen dan top down voorspelt. De reden is het grote aandeel van olie en gas in de benodigde investeringen. En daar gaan de investeringen de komende jaren omlaag wereldwijd (alleen in de VS komt via fracking een kleine stijging)

En inclusief materials/mining waar de investeringen nog meer dalen geeft dat voorspellingen voor een daling van de investeringen in de wereld
Wereldwijd is er dan nog de vertraging van de investeringesgroei in China. Asia pacific groeide enorm in de afgelopen decennia, maar na 2011 zit er de klad in. Amerika komt op door de invesetringen in olie/gas/ fracking/ teerzanden
Er is uiteraard tegengas: de investeringen ex olie en gas zijn ridicuul laag in Europa en Amerika. dat gaat veranderen
Top down verklaar je de investeringsgroei het beste via de stijging van de bezettingsgraad (niet de bezettingsgraad puur)
En ook Goldman Sachs ziet in hun leading indicators voor investeringen groei.
 
Per saldo is het niet zo duidelijk wat met de groei van de investeringen in de VS en Europa gebeurt. Een stijging ligt voor de hand, maar niet zo veel als je top down als optimist voorspelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten