5 maart 2014

toch meer dan 2% groei eerste kwartaal in VS


Alec Phillips van Goldman Sachs liet zien dat die +0,3% inkomensgroei in de VS in januari en 0,4% groei consumptie zulke mooie, meevallende cijfers.
De plaatjes geven een heel ander beeld van de economie aan dan een verschrikkelijke soft patch: consumptie is $31B gestegen door ACA (de invoering van de Affordable Care Act, het kunststukje van Obama om de lage inkomens verzekerd te krijgen voor medische zorg, waar de republikijnen maar niet van uitgebraakt raken en aangrijpen om de verkiezingen verpletterend te gaan winnen later dit jaar), via forse stijging van medische zorg.
ACA samen met lagere kosten voor verzekering geeft een extra inkomen van $34 miljard (aangroeiend tot $52 miljard verder in 2014). Dit compenseert royaal voor de beëindiging van de langdurige werkloosheidsuitkeringen van $ 17 miljard. Door die $17 miljard minder uitkeringen werd verwacht dat inkomen niet zou stijgen, maar dalen. Niet dus. De +0,3% is derhalve een veel beter dan verwacht cijfer. Consumptie +0,4% is een goed cijfer. Er vond geen substitutie plaats van meer uitgaven aan zorg en minder aan de rest, zoals men wel voorspeld had.

Inflatie wordt andermaal (eenmalig) gedrukt door lagere kosten voor medische zorg door ACA kennelijk. Medische kosten stijgen meestal veel harder dan de gemiddelde inflatie. Vreemd, gezien het spektakel over de onbetaalbaarheid van ACA voor de gezonde medemens. PCE inflatie met zijn relatief hoge gewicht voor medische kosten vergeleken met de CPI blijft dus voorlopig veel te laag in de ogen van de FED.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten