29 maart 2014

de postzegeldozen op de Nederlandsche Postzegelveiling

Gisteren heb ik opbiedend tegen een overmacht aan buitenlandse handelaren weer enige dozen met postzegels gekocht in Weesp.
Ik had van te voren hoop dat de prijzen lager zouden liggen, omdat er deze keer zo veel meer dozen waren en vorige keer alles zo duur weg ging dat men niet langer naar Nederland hoeft te komen om postzegels voor een appel en een ei te kunnen kopen.
De vorige veiling was namelijk een Amerikaanse handelaar zo verbaasd over de hoge prijzen in Weesp dat hij besloot om zo ongeveer zijn hele postzegelvoorraad (400 verhuisdozen) per container naar Nederland te laten transporteren. Dus ik dacht dat ik volgens de varkensstaartcyclus deze keer wel een kans had op koopjes.

Die enorme belangstelling van handelaren om partijen postzegels te kopen bij de Nederlandsche Postzegelveiling komt, omdat ze heel vaak bijzondere postzegels hebben die je nergens anders ziet. Men had nu prachtige brieven van bijvoorbeeld Zweden en een verzameling Britse Gemenebest met inzet € 125.000. En voor al dat bijzonders wordt grif geld betaald.

Dat was nu helaas toch weer het geval. Alleen Latijns Amerika was iets te veel in de aanbieding (daar dus twee grote dozen van gekocht). Het vreemde is dat de kleine kavels, in een kleine soort schoenendozen, het meeste opbrachten. Daar zaten alle goede zegels en series in samengebald en dan dokte men al snel drie tot zeventienduizend euro. Grote kavels zijn moeilijk naar het buitenland te slepen.
Ik kocht o.a. het zwaarste kavel van de veiling, een doos met bijna duizend omslagjes van de blokjes van Suriname en de Antillen van de Amphilex 1977. De prijs was tien euro (daar komt nog kavel- en opgeld bij). Als u nog eens honderd van die dingen wil hebben voor een tientje kan dat (cataloguswaarde is € 675). Het kavel was zo zwaar dat ik er apart nog een keer heen en weer moest met openbaar vervoer om dit kaveltje op te halen.

Rommel is niets waard (en daar horen de meeste postzegels van Nederland en Overzeese gebiedsdelen bij). Maar de goede dingen  daar betaalt de rijkste 1% van personen als Bill Gros van Pimco steeds meer voor. Tsja, ik wil veel voor weinig geld en dat is niet altijd de beste belegging (soms wel, bijvoorbeeld de absolute rotzooi van Rusland waar niemand voor 2000 ook maar iets voor over had is plotseling wel iets waard; en vooral de propagandazegels van Mao en het aapje (aanschafprijs €0,02) zijn nu zeer veel waard). Maar ik heb wel iets te doen als ik met pensioen ga.

1 opmerking:

  1. het ontilbare kavel Amhilexblokken btacht slechts %10 op.
    tot mijn verbazing zijn er geen gegadigden om tegen 1,5% van de cataloguswaarde min aanbod te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen