13 maart 2014

zorgen over China zenden grondstoffenprijzen omlaag

China is een grote opslorper van grondstoffen. De enorme investeringen om van arm land een ontwikkeld land te worgen vergen enorm veel grondstoffen.
Op het ogenblik krijgen vooral de val van de ijzerertsprijzen en de koperprijzen veel aandacht.
Vooral de krach van de koperprijzen wordt gezien als een teken dat het helemaal misgaat met de Wealth Management producten in China. Koper is overmatig gebruikt als collateral om veel leningen te krijgen en nu gaat dit kennelijk ineens mis, o.a. omdat de Yuan in waarde daalt.

.Het gevolg is dat er excessieve voorraden van o.a. koper zijn ontstaan

De imploderende koperprijs is de schuld van faillerende bedrijven in China. Men is uitermate beducht dat men veel te veel koper heeft geïmporteerd in China om daar lekker mee te kunnen speculeren via de bijbehorende kredieten die je dan kunt krijgen. De voorraden puilen nu uit. Er gaan fikse verliezen geleden worden op die speculatie in koper in China. Nog meer defaults lonken.

Het verband tussen de koperprijs en de aandelenkoersen is het afgelopen jaar snel zwakker geworden. De val van de koperprijzen hoeft daarom nu niet het einde van de bull markt te betekenen.

ISM en koperprijs hangen ook al een tijdje niet meer best samen. Kortom, we trekken de doctorstitel van koper in de economie in. De ISM kan iets verzwakken, maar dat viel ook al af te leiden uit mijn modelletje op basis van Amerikaanse economische indicatoren. Koper lijdt misschien onder zelfplagiaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten