25 maart 2014

de monetaire conjunctuurcyclus voor aandelen in de VS volgens Minack

Nu zelfs Yellen over verhoging van de rente begint te spreken, worden de monetaire cyclusmodellen weer afgestoft.
Hierboven de monetaire cyclus volgens George Minack via wat er gebeurt met de rentecurve. Wordt het renteverschil tussen de lange en korte rente groter of kleiner en gebeurt dit via rentestijging of -daling aan de lange of korte kant. Dat geeft vier fases en slechts één is slecht voor aandelen.

We zitten in de meest gunstige fase sinds Bernanke beloofde QE terug te brengen, die van rentestijging vooral aan de lange kant.
Volgens Minack gaan we naar bear flattening als men de FED renteverhogingen gelooft en de twee jaars rente flink gaat oplopen en de lange rente wat minder. Hij meet de steilheid van de curve via het verschil tussen 10 en 2 jaars rente.
In die bear flattening vanuit de korte kant hoort een lichte daling van de koerswinstverhouding en een goede winststijging. Die goede winststijging ziet Minack deze keer niet zitten. This time is different want de winstmarge is al zo hoog.

Toch is er een goed kans dat het ook deze keer niet anders is: twee factoren zorgen voor een extreem hoge winstmarge:
1. de dalende arbeidsinkomensquote door globalisering, kapitaal goedkoop
2. de lage nominale groei, waardoor volgens Piketty/ Economist het inkomen in de rent seeking sectors hoger is dan de nominale groei van het BNP en daardoor een groter deel van het BNP opeisen.

De historie kan overtroffen worden zo lang bovenstaande trends doorzetten

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten