2 juni 2011

Citigroup Surprise Index maximaal negatief: keer op komst


Het economisch nieuws was aan het begin van het jaar maximaal verbazingwekkend goed in o.a. de VS volgens de Citigroup Surprise Index (plaatje van Bianco). Op zo'n moment pieket de rente en veelal ook de beurs.
Na die piek is een enorme val gekomen, dat laatste gekletter is veroorzaakt door de ISM en tegenvallende wrkgelegenheidsgroei volgens ADP cijfers.
Nu valt alles ongeveer maximaal tegen en zit je vermoedelijk dicht bij het voorlopige dieptepunt van de rente en hopelijk beurzen (men moet dan lief zijn voor Griekenland en in Japan moet men zijn beste beentje voorzetten, in China moet men weer auto's gaan kopen etc.).
De surprise index geeft wel aan dat men nog een beetje de groeiverwactingen verder naar beneden moet bijstellen. Ik had gehoopt dat men klaar was, maar dat is helaas nog niet het geval.
De beurs hoeft niet zo bang te zijn voor die bijstellingen, als men maar gelooft dat er snel herstel komt, made in Japan, zoals het eigenlijk wel lijkt te gebeuren. Brekebeen Kan beloofde af te treden, men moet nu van alle kanten met een stimuleringsplan komen en men kan het alleen maar met elkaar eens worden als men al elkaars plannen overneemt (Japan gaat een flink begrotingstekort krijgen). In juli moet dat klaar zijn en na augustus meoeten de yennen gaan vloeien.

Op korte termijn gaat men nog even QE3 inprijzen, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk, al zal de FED niet zonder meer zeggen dat er geen QE3 komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten