6 juni 2011

Drakenbootdag in China (beurs dicht)


De Chinese beurzen (inclusief die van Hongkong en Taiwan) waren dicht vanwege drakenbootdag. Men herinnert op de vijfde dag na de vijfde maan van het jaar de zelfmoord van Chiu Yuan in 278 voor Christus, een geliefd dichter en minister die niet meer wilde leven toen een zelfzuchtige prins de macht overnam.
Hij pleegde zelfmoord door een zware steen om zijn middel te binden en in de rivier te springen. De vissers in de buurt konden hem niet redden en zijn lichaam werd nooit gevonden. Men ging woest met de peddels slaan om de vissen weg te jagen, zodat deze Chiu Yuan niet zouden oppeuzelen. Ook gooiden ze voedsel in de rivier zodat de vissen iets anders zouden kunnen eten. Die ceremonie herhaalde men jaarlijks. Nu eet men een soort rijstpuddingkje ter ere van die traditie.

Wat later werd er een draak bij verzonnen, die met rijstwijn bedwongen moest worden. Volgens de legende kwam een geest op zeker moment vertellen dat een draak de geofferde rijst opat. De rijst moest met rode zijden linten verpakt worden om de vissen weg te jagen. Men ging botenraces houden om de draken te verslaan en om het lichaam van Chiu Yuan te vinden. Die drakenbootraces worden tegenwoordig ook buiten China gehouden in o.a. de VS en het VK.

Kinderen moeten op deze feestdag proberen een ei rechtop te laten staan, iets dat op deze dag relatief eenvoudig zou zijn omdat de zon dan bijna rechtop zou staan (daarom noemen de Chinezen de dag het festival van de rechtopstaande zon).

bron: http://www.chinavoc.com/festivals/Dragonboat.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten