17 juni 2011

Portugal gaat het redden volgens S&P


Een tijdje terug had ik een post dat Portugal failliet wil (http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/03/portugal-wil-failliet-en-dat-gaat-ze.html). Dat betwijfelen de kredietbeoordelaars van S&P die vanmiddag bij ons langs kwamen ten zeerste. Ze beoordelen op basis van de zichtbare fundamentals en dan is volgens hen Portugal nog steeds van investment grade, ook al is de impliciete beoordeling van de markt (zie de CDS spreads) dat dit in de verste verte niet meer het geval is. S&P geeft wel toe dat hun ratings een beetje "sticky" zijn, het duurt een tijd voor ze zich bij de marktinvloeden aanpassen, de markt is veel sneller met de aanpassing van het oordeel over kredietwaardigheid.

S&P heeft vertrouwen in de nieuwe Portugese regering, die een stabiele meerderheid heeft en van plan is de juiste maatregelen te treffen. De Portugezen laten de vreselijke maatregelen gelaten over zich heen komen zonder de tent af te breken en de Noord Europeanen de huid vol te schelden (maar ze zijn nog niet zo lang bezig met dramatische bezuinigingen, het verzet zal nog groeien).
De steunmaatregelen van Europa houdt ze nog een hele tijd op de been en ondertussen zal met goede kans behoorlijke voortgang gemaakt zijn met het begrotingstekort en dan komt er meer steun vanuit ESM.
Op macrogebied maakt men vooruitgang met de export. Het nieuwe beleid van hogere BTW en lagere belastingen op de lonen voor het bedrijfsleven gaat de concurrentiekracht verder de goede kant op helpen. De binnenlandse vraag daarentegen blijft nog jaren zeer zwak.

2 opmerkingen:

  1. Dat Portugal overeind blijft, lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Tijdens de economische "boom" van 2005-2007 groeide de portugese economie al nauwelijks. Ben benieuwd welk konijn de portugese regering uit de hoge hoed gaat trekken om een en ander te realiseren. Wordt vervolgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. in een vorige post stelde ik al dat diverse mensen in Portugal zelf willen dat Portugal failliet gaat, zelfs voordat dit met Griekenland gebeurt.
    Je kunt een beetje de kansen bijhouden via de CDSs spreads en via de Intrade wedkantoren: daar is vraag en aanbod van dat S&P Portugal als in default classificeert voor 31 december 2011 7 en 33%. D.w.z. de wedkantoren achten het niet waarschijnlijk dat Portugal al failliet is voor eind 2011.

    BeantwoordenVerwijderen