6 juni 2011

Groei VS naar beneden, maar niet voor lang

Het economisch nieuws uit de VS valt de laatste tijd zeer tegen. Waar eerst volop vertrouwen was dat de groei in het tweede kwartaal zou aantrekken tot circa 4% in het tweede kwartaal (de werkgelegenheidsgroei was goed, de overheid geeft meer geld uit etc.), denkt men nu eerder aan 2%. De CAI indicator van Goldman Sachs wijst op 1,6% groei over de maand april en 1,6% in mei. Japan zou de schuld zijn van 1% groeiafzwakking en de hoge olieprijs ook zo iets, maar dan nog heb je niet verklaard waarom de groei maar 2% of lager zou zijn. De tornado's zijn ook een bron van tegenvallende groei en de huizenmarkt ook.

Op korte termijn is de groei dus zwaar tegenvallend, meer zoals het Nieuwe Normaal aangeeft. De reden is dan weliswaar meer het weer, Japan en de olie, maar het maakt de bewijsvoering moeilijker dat het Nieuwe Normaal niet geschikt is als leidende theorie voor waarom de groei in de VS tegenvalt.

De groei in de VS gaat gelukkig met goede kans na het tweede kwartaal weer aantrekken. De negatieve invloed van Japan slaat om (de lage voorraden auto's moet aangevuld worden bijvoorbeeld). Door de lagere olieprijzen gaan zorgen voor een duidelijk lagere inflatie die de koopkracht gaat helpen (vooral in het vierde kwartaal). Het beschikbare inkomen stijgt vrij behoorlijk (de werkgelegenheid groeit, de hogere inkomens groeien sterk). De huizenmarkt kan haast niet nog slechter worden, de hypotheekrente staat op all time lows. De kredietgroei trekt sterk aan, zoals het Senior Loan Officers Report aangeeft. Dat betekent dat de investeringen behoorlijk aan het aantrekken zijn. Het geld is er in ieder geval voor en de winstmarges zijn hoog en de rente laag, dus het is logisch dat het steeds beter gaat met de investeringsgroei. Daarmee zal de werkgelegenheidsgroei redelijk blijven.
Kortom 4%+ groei in de tweede helft van 2011 in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten