5 juni 2011

Paniek op de beurzen of toch niet?


Via the Pragmatic Capitalist dit plaatje van de risk appetite volgens Jonathan Wilmot van Credit Suisse. Deze indicator wordt veel gebruikt en geeft aan dat er een paniekstemming is op diverse markten (niet alleen aandelen, maar ook obligaties en bijvoorbeeld zilver), erger dan na de correctie van vorig jaar.
Dat is een aanwijzing dat de aandelenbeurzen omhoog moeten, net als de rente.
Dr. Copper (koperprijzen weer stijgend) bevestigt dat de wereld er niet zo slecht voorstaat als de laatste cijfers voor de werkgelegenheidsgroei in de VS en de ISM doen vermoeden.

Het probleem met de risk appetite is dat de volatiliteit van de optiemarkt (VIX) helemaal niet op paniek staat. De VIX staat laag (maar kan nog later), vooral een gevolg van de ruime geldpolitiek van de FED. De paniek is bevestigd door de daling van Wall Street op de zo ongever eerste dag dat de FED niet in de markt was om Amerikaanse statsschuld op te kopen (men gaat hiermee door op een laag pitje om de aflossende leningen weer aan te vullen).
Per saldo geloof ik Dr. Copper, maar de lage VIX geeft aan dat de beurzen ook weer niet zo veel omhoog zullen gaan (op Griekenland,herstel ISM non manufacturing, nu meevallende inflatie, doorgaande winststijging etc.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten