7 juni 2011

De perfecte storm die de consumptie in de VS tegenhoudt

James Cooper noemde het:
The Economic Perfect Storm That's Killing Consumer Spending

De herziening van de BNP cijfers had nog wat ander slecht nieuws: de inkomensgroei werd naar beneden bijgesteld en dan vooral de reële inkomensgroei waar door de stijging van de grondstoffenprijzen niets van over bleef.
Erger nog, de spaarquote werd ook flink naar beneden bijgesteld en dat betekent dat er weinig extra consumptiegroei hoort te komen door de komende daling van de besparingen.
Je ziet wel automatische stabilisators ontstaan: door de zwakke inkomensgroei krijgt de olieprijs en nu ook de benzineprijs een flinke knauw. Economische zwakte leidt tot lagere benzineprijzen en zo tot herstel van de koopkracht.

De bijstellling van de inkomensgroei is een tegenvaller, omdat je de laatste tijd opwaartse bijstellingen zag van de werkgelegenheidsgroei in de voorafgaande maanden en een herstel van het inkomen van zelfstandigen. Kennelijk is de zwakte op de huizenmarkt een bron van ellende voor de zelfstandigen die vaak een baan hebben die gekoppeld is aan de vastgoedmarkt, zoals makelaar, hypotheekadviseur of bouwvakker.
Bevestiging van de zwakte moet komen uit de barometer voor het midden- en kleinbedrijf, de NFIB, die vorige maand ook slecht was (NFIB cijfers over ruim een week). Als de NFIB slecht is, dan gaat men weer aan dubbele dips denken. Door dalende benzineprijzen zal het overigens niet echt zo ver komen.
bron: http://www.thefiscaltimes.com/Columns/2011/06/06/Economic-Perfect-Storm-Halts-Consumer-Spending.aspx#ixzz1Octko0go
en pragmatic capitalist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten