30 juni 2011

winsten gaan tegenvallen in Nederland, maar dat is meer dan ingeprijsd


De consensus van de winstschattingen een jaar vooruit lopen ongeveer vijf maanden achter op de beurskoersen (dan is de correlatie het hoogste). Als je naar de grafiek kijkt, dan zie je dat de winstschattingen rustig door bleven stijgen, terwijl de FT Nederland (die goed in de pas loopt met de AEX) een deuk kreeg. De koerswinstverhoudingen beginnen nu flink onder de 10,5 te liggen, een niveau dat vrij normaal was in de afgelopen tien jaar.
De laatste tijd begint de verhouding opwaarste/neerwaartse winstbijstellingen ver onder een te komen. Dat wijst op een daling van de winstverwachtingen. De winstwaarschuwingen van Philips, Akzo en Tom Tom geven al aan dat het niet helemaal goed gaat met de winsten over het tweede kwartaal. Analisten hebben zich te weinig gerealiseerd dat de economische groei in het tweede kwartaal laag was en vooral dat een jaar geleden de dollar veel sterker was (1,27 tegen de euro).

In de VS zijn er ook meer winstwaarschuwingen dan normaal, maar toch lijken daar dankzij de lage dollar de winsten toch zo'n 4% mee te vallen aldus Yardeni. Meestal stijgt de beurs in de VS (en wij volgen in Europa Amerika slaafs) als er meer winstwaarschuwingen dan normaal zijn. Dat lijkt nu opnieuw te gebeuren. Er is gewoon te veel pessimisme over van alles en nog wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten