23 juni 2011

Woody Brock (1): Algemeen

Woody kwam gisteren weer langs bij ons. Zoals gewoonlijk wist hij de mensen die hem probeerden de weg te wijzen in Amsterdam in het harnas te jagen. Hij is denk ik een uur te laat uiteindelijk wel bij onze bijna buren van de ABN AMRO gearriveerd, ondanks dat de straten waar hij liep niet aan hem gehoorzaamden naar de Gustav Mahlerlaan te lopen. Hij verontschuldigde zich vanmiddag bij mij voor zijn eigenwijsheden tegenover Frits, want die had hem wel de goede kant op gewezen en de mensen beneden aan de receptie niet.

Zijn drie onderwerpen die in volgende blogpostjes komen waren:Eurosysteem heeft controleprobleem, quantitative easing nieuw controlemiddel in monetair beleid, goede multinational veiliger dan een staat.

Algemeen: een somber verhaal van Woody, geen geloof in goede economische groei in de VS, laat staan Europa. Geen geloof in herstel van de huizenmarkt in de VS, deleverage moet veel verder gaan, de te grote overheidstekorten leiden tot langdurig lage groei. Opkomende landen werken niet genoeg volgens het standaard kapitalistische model om de groei in het Westen voldoende aan te wakkeren.

Twijfels over groei productiviteit in de VS, hij ziet weinig extra’s in het vat vanuit de ICT Revolutie. Het vat is bijna leeg, de innovaties zijn gedaan en er komen geen nieuwe Googles en Facebooks.

Een kracht van het westen is de service economie. Chinezen willen de Eiffeltoren zien en als westerling zul je straks uren langer in de rij moeten staan voor een kijkje. Men wil de luxemerken van het Westen, vertrouwt westerse medicijnen meer dan Chinese. Maar China concurreert oneerlijk via zijn te lage valuta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten