3 juni 2011

Grieken boos over voorwaarden, beurs schiet omhoog

De Griekse beurs vloog met 4,4% omhoog vanwege de nieuwe 5 110 miljard die op zeer gunstige voorwaarden aan de Grieken verkwanseld worden (Wilders heeft een punt) voor het goede doel: het overeind houden van de Griekse banken en het uitstel van een wanbetaling op staatsschuld met bijbehorende bancaire problemen van Ierland, Portugal en Spanje (al is er weinig kans dat dat laatste land failliet gaat).

Bij Knevel en van der Brink werd de case van Griekenland met verve verdedigd. De Grieken zijn helemaal niet lui, ze zijn het enige land waar men 41 uur per week werkt en meer dan 2000 uur per jaar. Men gaat gewoon met 65 jaar met pensioen in de normale beroepen.
Het geld van Europa moet naar de burgers, niet naar de overheid, zo vindt men. Het is allemaal de schuld van de politci die deoor Duitsland en Frankrijk omgekocht zijn om veel te dure speeltjes voor de defensie te kopen. Die corrupte politici verborgen al die schulden en tekorten en de bevolking kwam daar pas achter toen het al te laat was (net als in al die decennia sinds 1830 dat de Griekse staat zijn schulden niet kon afbetalen, de Griekse burger is wel erg eenvoudig om de tuin te leiden).

Al die bezittingen die Europa als onderpand wil hebben, dat is een schande. In Nederland zouden we het toch ook niet goed vinden als we allerlei grond en andere staatsbezittingen aan de Duitesers zouden verkopen. Nou, daar hebben we helemaal geen moeite mee, we hebben mooie elektriciteitsbedrijven verkocht aan Zweden en andere hoogbiedenden. Maar Grieken vinden het een schande. Vooral als wat in handen valt van de Turken. Die ziet men alles kopen, alle havens etc (wel vreemd gedacht, zo veel geld hebben de Turken niet en ze kunnen het veel rendabeler in eigen land investeren).

Verder is er de standaard klaagzang van het pensioen van de 94-jarige schoonmoeder dat zo gekort werd. De korting van die pesnioenen is nog helemaal niets met wat er gebeurt als Griekenland geen nieuwe gelden meer cadeau krijgt van Europa. De overheidsbegroting moet dan in een klap in evenwicht zijn en daar passen geen hoge uitkeringen bij. Mocht Griekenland uit de euro stappen, dan gaan die pensioenen helemaal veel (80%?) omlaag.

Belasting betalen, dat is iets waar je in Griekenland niet over praat, dat lukt toch niet en dient alleen maar om corrupte politici aan hun trekken te laten komen. Iedereen is het er mee eens dat de rijken meer moeten betalen, maar als je te hard handhaaft verdwijnt al het geld uit Griekenland richting Zwitserland en denkt men verder van huis te zijn.

Eigenlijk is dat geld toestoppen een heel Griekse oplossing: vooruitschuiven van de problemen is wel zo prettig, vooral als je plausibel maakt dat je het de nodige jaren kunt doen. Dat laatste is overigens niet zo plausibel omdat Grieken zelf het hardste roepen dat ze niet solvabel zijn, hun schulden niet terug kunnen en willen betalen.

De Grieken vinden dat ze die steun van Europa moeten krijgen en wel tegen een zeer lage rente. Anders kan de Griekse economie niet groeien.
De pijngrens is in Griekenland overschreden, maar het is erg optimistsisch te veronderstellen dat er niet nog veel meer pijn geleden moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten