17 juni 2011

Angela verleidt Sarko bijna tot het nieuwe Lehman moment (griekenland)


Hoe houd je de barbaren van de aanval op fort Frankrijk af?
Het is Sarkozy voorlopig weer even gelukt: de eis van Angela dat de obligatiehouders (=vooral Franse banken ook) van Griekse leningen eens flink gaan bijdragen aan de oplossing via een herstructurering is weer even op de achtergrond geraakt.
Als compromis gaat men zoeken hoe een en ander vrijwillig doorgerold kan worden naar langere looptijden of een andere oplossing. Duitsland wil met de EU en de ECB aan een plan werken ( nog niet overtuigend genoeg om in de plannen maken fase van de verliescyclus te komen, maar misschien gaat men toch op verrassend korte termijn tot het ontwerpen van bruikbare plannen over). De euro en beurs herstelden.
De New York Times haalde er de uitlatingen van Rutte bij. Die wil Duitsland door dik en dun steunen om zo te voorkomen dat Sarkozy zijn zin krijgt.
Eens kijken of het herstel de stemming in Griekenland over het lot van de regering overleeft.

1 opmerking:

 1. Ik begin zolangzamerhand te twijfelen aan de doortastendheid en de kwaliteit van de beleidsmakers in europa, maar ook van het IMF. Uit onderstaand artikel blijkt dat alle, maar dan ook alle projecties van het IMF over de griekse econimie niet klopten, en veels te optimistisch zijn ingeschat:
  http://www.money-for-nothing.nl/macro-economie/de-situatie-in-griekenland-cijfers-consequenties-en-oplossingen

  En hier de Griekse cijfers:
  http://www.money-for-nothing.nl/nieuws/grieks-overheidsbudget-eerste-kwartaal-2011-slechter-dan-verwacht

  Nog meer bezuinigingen en lastenverzwaringen helpen niet, de problemen worden alleen maar groter. Om enige economische groei van betekenis in Griekenland te krijgen, moet de particuliere sector een kans krijgen. Dus geen lastenverzwaringen, maar lastenverlichtingen en structurele hervormingen in hun economie.

  BeantwoordenVerwijderen