22 juni 2011

China kocht nog maar weinig Amerikaanse staatsleningen


Er is enorme angst dat het fout gaat met de Amerikaanse rente als China het vertikt om Amerikaanse staatsleningen (en andere leningen) te kopen.
Dat lijkt reeds het geval te zijn volgens de grafiek van Bianco (de cijfers kunnen nog veranderen als aankopen van China via het VK later toch als aankopen van China geclassificeerd worden).
China heeft QE2, de aankopen van de FED, aangegrepen om te stoppen met aankopen van Amerikaanse staatsleningen.
Misschien dat China weer begint met kopen als de FED stopt.
Dit soort gedragingen van China laten maar weer eens zien dat het moeilijk te voorspellen is wat het einde van QE2 betekent voor de rente (en aandelenmarkt). Het maakt het ook gemakkelijker uit te leggen waarom de rente in de VS steeg terwijl de FED aanhet kopen was, zo roepen de beren voor Amerikaanse staatsleningen, die niet geloven in een terugkeer van China als de grote opkoper van Amerikaanse staatsleningen.

2 opmerkingen:

 1. Die rente op de US tresauries gaat echt niet omhoog. De VS kunnen echt onbeperkt staatsobligaties uitgeven. De dollar is immers een fiat currency uitgegeven door de Amerikaanse overheid. In onderstaande artikelen wordt de werking van MMT(Modern Monetary Theory uitgelegd:
  http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/de-werking-van-het-moderne-monetaire-systeem

  En hier hoe US treasuries worden uitgegeven om tekorten te financieren:

  http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/overheidsoperaties-en-reserve-accounting-een-gedetailleerde-beschijving

  Tenslotte dit artkilel waarom de VS niet failliet gaan en de Grieken wel:

  http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/waarom-er-geen-bond-vigilantes-zijn-in-de-v-s-en-wel-in-griekenland

  Dat de VS failliet zouden kunnen gaan is totale onzin. De discussie in het Amerikaanse congres is een gevecht voor de buhne. De parlementariers snappen niets van het huidige fiat geldsysteem. Overigens kan ook de Japanse overheid onbeperkt geld blijven lenen. Al zouden de Chinezen al het staatspapier van de VS verkopen dan is er nog steeds niets aan de hand. Sterker nog, wellicht stijgt de dollar zelfs door de vraag naar de munt om die verkopen aan de chinezen uit te kunnen betalen.

  Tenslotte: Het sec bijdrukken van geld werkt niet inflatoir. Dat gebeurt pas als er iets met het geld wordt gedaan. Zolang als de huizenmarkt in de VS niet verbetert (en de foreclosures dus aanhouden) verdwijnt er zelfs geld uit de economie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De monetaire verruiming QE2 zorgde voor een stijging van de rente, de rente in de VS kan wel degelijk omhoog, mits men maar gelooft dat er inflatie komt en het beter gaat met de VS.

  De aankopen van China in het verleden hebben vermoedelijk tot een lagere rente geleid dan anders het geval zou zijn geweest (men leest wel 0,5-0,6%). Als de Chinezen volhouden en geen nieuwe Amerikaanse leningen kopen, dan kan dit renteverhogend werken. Dat hoeft niet, omdat de Chinezen gedwongen door hun grote handelsoverschot andere Amerikaanse zaken kopen en die kunnen geruild zijn tegen Amerikaanse staatsleningen door andere landen.
  Amerika gaat overigens inderdaad niet failliet, het kan lenen in zijn eigen valuta en bezondigt zich niet aan een gouden standaard. Amerika heeft een innovatief bedrijfsleven (Apple!) en staat bol van de grondstoffen.

  Ik heb wel eens een post van woody Brock gehad waar ikzijn argumenten aanhaalde waarom geld drukken niet inflatoir hoeft te zijn (zoals nu waarschijnlijk). Daarom was QE1 en QE2 een meesterlijke zet van de FED (het kon, omdat er geen inflatiegevaar was en het was nodig omdat anders het vertrouwen in de VS te ver wegzakte).

  BeantwoordenVerwijderen