8 juni 2011

Bernankes woorden gisteren


Bianco had bovenstaand plaatje van de woordenbrei van Bernanke gisteren. Dan zie je dat het accent vooral lag op prijzen en inflatie. Wat de pers oppikte, frustratingly low growth en transitory kun je niet terugzien.
De beurs was geschrokken van die frustrerend lage groei volgens Bernanke, maar Bernanke zegt dat je meer moet letten op dat transitory: de lage groei en betrekkelijk hoge grondstoffeninflatie is van voorbijgaande aard.

Trouwens, de effectiviteit van QE2 wordt steeds meer bestreden. De groei in de VS valt tegen en dat zou zelfs veroorzaakt zijn door QE2. QE2 veroorzaakte hoge grondstoffenprijzen en daardoor in reële termen een krimpend inkomen. Banken konden niets doen met de extra reserves die werden toegeschoven door de FED.
Ik ben positiever. De FED kocht staatsleningen van particulieren die het vrijkomende geld opnieuw moesten beleggen in zaken met een hoger rendement of uit konden geven. QE2 heeft geleid tot een hoger consumentenvertrouwen en vertrouwen van het bedrijfsleven, waardoor de onderconsumptie en onderinvesteringen minder werden. Zonder QE2 zou men in en buiten de VS er slechter voorstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten