4 juni 2011

Werkgelegenheidsgroei VS valt tegen


De werkgelegenheidsgroei van 54.000 in de VS viel tegen, zoals het ADP-rapport en de intial claims voor werkloosheid al aangaven. Te meer, als je rekening houdt met de 62.000 McDonaldsbanen die er door hun grote wervingsactie bijgekomen zouden zijn vorige maand.

Daar zijn twee schuldige sectoren voor: onroerend goed en de overheid.
Het plaatje van Bianco laat zien dat het banenherstel in de VS nog helemaal langs de onroerend goed sector is gegaan. Dat zal langzaam gaan veranderen, maar nu nog niet (eerst moet de Architecture Billings Index weer omhoog).
Ook de locale overheid blijft in grote getalen ambtenaren lozen.

Er is ook nog wat ongerustheid dat het birth/death model dat schat hoe veel mensen aan het werk komen door de creatie van nieuwe bedrijven, nog niet in de enquete (Establishment Survey) verminderd met de werkgelegenheidsverliezen door faillissementen. Dat zou de vorige maand 206.000 zijn geweest. Dat getal is denk ik niet te hoog geschat, in mei is dat altijd heel hoog (en in januari een enorme min).

Ondertussen viel de ISM non manufacturing, de barometer voor de dienstensector mee. Dat samen met het herstel in Japan moet zorgen voor betere banengroei in de VS. Pas als de bouw aantrekt is er hoge werkgelegenheidsgroei te verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten