20 juni 2011

Bank of Japan koopt aandelen als beurs meer dan 1% daalt


De Bank of Japan beloofde ook aandelen te kopen als onderdeel van hun programma van quantitative easing, monetaire verruiming met onorthodoxe middelen. Het komt zelden voor dat centrale banken aandelen kopen. De Bank of Japan doet dit, maar slechts mondjesmaat. Capital Economics onderzocht dat dit altijd gebeurde als de beurs met meer dan 1% daalde. Ook al waren de aankopen van de centrale bank klein (ongeveer 20 miljard yen per keer, 1,4% van de beursomzet op zo'n dag), het had elke keer wel invloed. Er trad steeds herstel van de beurs op in de volgende sessie.

Bovenstaande plaatjes zijn van Capital Economics en ze maken plausibel dat andere fundamentals belangrijker zijn om de beurs van Japan te verklaren. De sterkte van de yen is de grootste hinderpaal voor een stijging van de beurs. Dus als de Bank of Japan echt hogere koersen wil, dan moeten ze flink interveniëren om de yen omlaag te krijgen. Verder volgt de Japanse beurs de S&P behoorlijk slaafs.

Door de tsunami-aardebeving is Japan nog extra in de versukkeling geraakt, maar de laatste weken volgt de japanse beurs de daling van de S&P niet meer helemaal. Dat komt vooral, omdat het nieuws over het herstel in Japan positiever begint te worden (bijvoorbeeld de autoproducenten zien een sneller herstel van hun productie).
Maar de opkoopacties van de Bank of Japan helpen ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten