26 juni 2011

zorgen over recessie stijgen snel in VS als groei < 2%


Het bovenstaande plaatje van Goldman Sachs laat zien dat de economische groei in de VS niet te lang laag moet blijven, anders stijgt de kans op een recessie snel. Het is het veiligste als de groei ongeveer 3 tot 4% is, dat is Goldilocks en hoort bij een ISM van ongeveer 55-60. Hogere economische groei was vroeger gevaarlijk, omdat de FED dan te zwaar kon ingrijpen.

De voorspelling nu is dat de groei terugkeert naar 3-4% en dat op jaarbasis ook in 2012 zou moeten blijven. In de tweede helft van 2011 moeten de investeringen (cash volop, aardigere banken en flinke belastingsubsidies) en autoverkopen (productie Japan na juli weer normaal) en lagere olie/benzineprijzen daar voor zorgen en in 2012 moet de huizenmarkt een beetje meewerken (productie nog steeds ver onder trend, maar wat minder onder trend in 2012).

De aandelenmarkt zet de laatste maanden echter steeds meer in op een laag blijvende groei, alhoewel afgelopen week niet volgens Goldman Sachs (Wavefront analyse). De groei in de afgelopen twee kwartalen was laag en als die niet verbetert, dan zit je zo maar in de gevarenzone van beneden 2%. De werkloosheid gaat dan oplopen en binnen de korste keren zit je op 0,3% hogere werkloosheid, na de Tweede Wereldoorlog altijd genoeg om een recesie te veroorzaken, al denken diverse grote banken ook deze keer dat de stijging van de werkloosheid (volgende week zal die wel weer iets stijgen) niet gaat leiden tot een recessie. Die angst voor gestegen werkloosheid en een groei van 2% zorgt voor angst op de beurzen. Voorlopig is deze nog lager dan in 2010, maar er is niet veel nodig om de angsten verder aan te wakkeren als Europa zo blijft knoeien met Griekenland.

Een en ander betekent dat de beurs pas echt omhoog kan, als de angst voor een groei kleiner dan 2% in de VS afneemt. Gezien de eenmalige problemen van de autoproductie en de tornado's en de enorme investeringssubsidies zal met flinke kans de angst dat de groei onder 2% blijft in de VS afnemen. Zo niet, dan moet ik me alsnog tot het evangelie van het Nieuwe Normaal bekeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten