4 juni 2011

China gaat ernst maken met sociale woningbouwDe woningbouw was het afgelopen decennium vooral geconcentreerd in de dure sector. In het komend vijfjarenplan is de sociale woningbouw aan de beurt.
De enorme speculatie in onroerend goed moet afzwakken (met nog wat reserve requirement rates verhogingen), maar dat lijkt minder te gebeuren dan wat zou gebeuren in de vijfjarenplannen. Speculeren in vastgoed is nu eenmaal aantrekkelijk bij zeer negatieve reële rentes.

De overheid heeft meer in de hand wat er moet gebeuren in de sociale sector. Helemaal zeker of het ook gaat gebeuren is het niet, want het is voor de locale overheden veel lucratiever dure huizen te laten bouwen op dure grond. Op het ogenblik is er een behoorlijke achterstand op de planning van sociale woningbouw.
Het is duidelijk dat er een enorme vraag is naar goedkope goede appartementen in vooral de grote steden. In Nederland denken we aan een bouwproductie van 50 duizend, in China heeft men 50 miljoen huizen in gedachte. De woningnood in China is nog groot, men woont nog met veel mensen in een huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten