13 juni 2011

Groei in VS lager dan wet van Okun aangeeft


De wet van Okun is ongeveer het sterkste verband dat je kunt vinden tussen economische groei en economische variabelen in de VS. Okun vond dat de groei in de VS ongeveer 3% was minus twee keer de verandering van de werkloosheid.
Okun stelde dat de structurele groei in de VS 3% was en dat de groei hoger is als de werkloosheid daalt (en omgekeerd). De extra groei die je krijgt door daling van de werkloosheid is in de VS ongeveer twee keer de daling van de werkloosheid. In Nederland is het eerder 1,4 keer, veel lager dan in de VS, omdat onze sociale voorzieningen beter zijn (als je niet meer werkloos bent in de VS ga je heel veel meer verdienen, in Europa is dat verschil minder, maar nog steeds de moeite waard).

Sinds de kredietcrisis is het herstel van de economie zwakker dan de wet van Okun aangeeft. Een stroming zegt dat dit komt, omdat we nu in de tijden van het Nieuwe Normaal leven, waarin de structurele groei in de VS veel lager is dan 3%.
Ik geloof daar niets van. Volgens mij komt het vooral, omdat de groei van de werkgelegenheid in de VS veel lager is dan de daling van de werkloosheid aangeeft.
Bovendien is werkloosheid een lagging indicator. De jaarlijkse verandering van de werkloosheid loopt ongeveer een kwartaal achter bij de groei van de economie.

Ik denk dat het verband tussen werkloosheid en economische groei weer meer op de wet van Okun gaat lijken, als de bouw weer aantrekt en de daling van de werkloosheid meer in de pas gaat lopen met de groei van de werkgelegenheid.

Deze discussie is belangrijk, omdat het herstel van de groei in de VS tot fatsoenlijke niveaus voor een groot deel gebaseerd is op daling van de werkloosheid van 10% richting 6% en de enorme extra groei die je daardoor krijgt volgens de wet van Okun. Als het Nieuwe Normaal onverwachts gelijk krijgt en daling van de werkloosheid in de VS nauwelijks nog leidt tot extra groei, dan zou dat een somber scenario zijn, somberder dan mijn scenario voor de groei in de wereld inclusief de VS.

Voorlopig ben ik nog niet in paniek. Die flinke groei komt echt wel in de VS, als de huizenmarkt aantrekt. En dat gaat gebeuren. Nu waarschijnlijk nog niet, maar wel voor 2013. Het is nu zo veel goedkoper om te kopen in de VS (daar zijn hypotheken ook aftrekbaar voor belasting), dat herstel van de huizenmarkt niet eeuwig kan uitblijven nu de huren steeds sneller stijgen vanwege dalende leegstand (er wordt bijna niets gebouwd en er komen steeds meer mensen die willen huren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten