16 maart 2014

goed nieuws van de afgelopen week: soft patch VS over, geen recessie, misschien capitulatie in China

Er beginnen steeds meer tekenen te komen dat de soft patch in de VS achter de rug is. Het was een echte afzwakking en dat gaat zijn sporen nalaten in een lagere groei in het eerste kwartaal en ook in een betrekkelijk lage winstgroei over het eerste kwartaal. Maar daarna gaat die zwakte weer ingehaald worden. In het tweede kwartaal vooral in de bouw en in de tweede helft van het jaar ook in de finale vraag vanuit consumptie en investeringen.
De aanwijzingen van de afgelopen week waren vooral de flink lagere initial claims voor werkloosheid, aantrekkende groei van M1 (3,8% vorige week alleen al) en de betere detailhandelsverkopen in februari na een paar zwakke (soft patch) maanden (helaas lijken de voorlopige cijfers over maart geen verbetering).

De kans op een recessie in de VS en (West) Europa die zou starten in het komend half jaar is zeer klein en verder weg in 2014 en 215 lijkt de kans op een recessie kleiner dan normaal. De kans is nooit nul, er zijn altijd schokken mogelijk, zo laten bijvoorbeeld de gebeurtenissen in de Oekraïne, speculatie in China en een nog steeds zeer actieve Al Qaeda zien.
Maar het meest voor de hand liggende scenario is dat de groei in de VS gaat aantrekken tot boven 3% tot minstens eind 2015 en dat de groei in de eurozone naar boven de 1,5% gaat in 2015. Dat zal gezien de zeer lage rentes ook in vergelijking met de nominale groei van het BNP tot goede winstgroei leiden en volgens Eisenstadt http://www.marketwatch.com/story/sp-500-will-rise-to-2100-by-september-2014-03-12?dist=lcountdown tot een veel hogere S&P500, zelfs 2600 volgend jaar volgens zijn hoogste schatting (38% kans kende hij er aan toe).
. Strategas:

Het rommelt in de wereld, Rusland en China voorop (en bekend bij iedereen), maar er wordt van diverse kanten op gewezen dat dit geen markttop hoort te zijn gezien de technicals. Er is geen blow up naar boven geweest, de rally is heel breed, het is niet één sector die alles draagt (zoals technologie in 2000) en er is geen wilde M&A bezig en IPO's verbeteren, maar ex biotechnolgie wijst een en ander niet op een top. Advance decline lines etc, het wijst allemaal nog niet op een top in de beurzen. Correcties blijven natuurlijk altijd mogelijk. Maar als er geen recessie op komst is in de VS, dan blijft het bijna steeds beperkt tot een correctie, geen bear markt.
En dan China. Dat begint op capitulatie te lijken van jan publiek. Niet alleen in China, maar ook in de VS: record leegloop van China ETF's. Wealth Management Product defaults, de eerste bedrijfsobligatie die niet alles terugbetaalt, een drama met koperprijzen, afzwakkende economische groei, het zijn allemaal problemen waardoor men extra de verkoopknop indrukte.
Chinese aandelen waren al goedkoop, maar zijn nu wel heel goedkoop geworden met een koerswinstverhouding van 6 (banken 4). Ondertussen stijgende winsten gewoon door. De China Data Stream total market benchmark liet 8% winstgroei zien in de afgelopen zes maanden. dat was vrogere beter, maar toch, dit is heel goed voor markt met zulke lage waarderingen/ De blauwe lijn is van de koers versus boekwaarde en die lijkt dicht bij het dieptepunt van de laatste jaren te zitten en dan was er steeds een (helaas tijdelijke) opleving. De Chinese beurs doet het nu nog slechter dan na 2010 dan Japan na 1990.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten