9 maart 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De situatie in de Oekraïne lijkt iets minder bedreigend dan het was, er vallen minder doden dan bij de betogingen enkele weken geleden. De wereld neemt er kennelijk genoegen mee dat Poetin ze weer eens te slim af is en deelt slechts slimme speldenprikjes uit.  Hij is nu wel niet langer meer favoriet voor de Nobelprijs van de vrede na zijn afwenden van ingrijpen in Syrië en geleidelijke ontmanteling van foute wapens.

In de VS kwamen er meer aanwijzingen dat de soft patch voorbij lijkt via de vrij mooie cijfers over de werkgelegenheidsgroei, zeker rekening houdend met het grote aantal mensen dat niet werkte vanwege het weer,  de meevallende ISM manufacturing en de groei van het inkomen en uitgaven door de invoering van Obamacare (niet in de ISM's verwerkt). Ik blogde over dat laatste 
http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/03/toch-meer-dan-2-groei-eerste-kwartaal.html . De loonstijging was 0,4% vorige maand en dat wijst op aantrekkende inkomensgroei.
Goldman Sachs  had nog een erg optimistisch verhaal over inkomensgroei in de toekomst in de VS. Die zal in de komende decennia veel beter zijn dan in de afgelopen veertig jaar. We moeten niet zo bang zijn voor vergrijzing, dat houdt op te verslechteren, tamelijk snel zelfs in de VS. Landen zonder immigratie hebben wat meer problemen.
De overheid gaat daarom niet failliet in de VS, ook al heeft men veel te veel beloofd aan uitkeringen.

De werkloosheid liep iets op, maar daardoor kan de FED langer royaal blijven en het is ook een teken dat het aantal werkzoekenden weer stijgt.
In Europa waren de PMI's prima en wijzen op een langzaam verder aantrekkend economisch herstel.

Amerikanen zijn volgens de cijfers van de FED in het laatste kwartaal van 2013 rijker geworden, in nominale zin was het totale netto vermogen zelfs een all time high van zo'n 80.000 miljard.(Daar blogde ik al over in de vorige post http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/03/net-wealth-zo-veel-omhoog-dat.html winsten wel haast moeten stijgen)
Met het begrotingstekort in de VS gaat het goed door de stijgende ontvangen belastingen (+8% in februari).

De bouw zal flink verder aantrekken in de VS. Applied Global Macro research had hier weer een verhaal over, maar bijvoorbeeld ook McAlinden
Er is te lang te weinig gebouwd (idem bij ons overigens) en bij aantrekken van de groei van het aantal huishoudens wordt het tekort te groot en dat moet de komende jaren bijgebouwd worden.

In China hield men vast aan het groeidoel van 7,5%, men verlaagde het niet en dat betekent dat de PBoC het monetaire beleid niet veel meer mag verkrappen, want het zal een hele klus blijven die 7,5% te halen. Men deed zijn best om meer hervormingen door te voeren, o.a. minder luchtvervuiling begint nu toch wel serieus aangepakt te worden.

In Nederland was men lyrisch over de nieuwe groeivoorspellingen voor de economische groei van het CPB van maar liefst 0,75% in 2014 bij toch wel veel lastenverzwaringen en overheidsbezuinigingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten