1 maart 2014

beurswaarde/BNP als indicator voor overwaardering beurs (buffett indicator)


www.ritholtz.com/blog/2014/02/buffett-indicator-worthless/

Buffett’s Favorite Indicator Is Worthless as a Buy/Sell Signal

Dat vind ik nu ook weer een te krasse uitspraak. Je moet onderscheid maken tussen de tijden waarin een groot deel van het BNP naar kapitaal gaat (zoals na 1995) en tijden waarin arbeid goed bedeeld wordt (de periode van de loonexplosie (85 gulden schoon per week voor de havenarbeiders begin jaren 60 tot het akkoord van Wassenaar en daarvoor de oorlogsjaren).

Je moet een veel hoger percentage beurswaarde/BNP normaal vinden in de tijden dat het bedrijfsleven sterk staat dan in de tijden dat het bedrijfsleven zwak staat. Nu staat het bedrijfsleven uitzonderlijk sterk. De redenen hiervoor zijn 1. globalisatie waardoor het bedrijfsleven een zeer gunstig belastingregiem kan afdwingen (voorlopig) en er een groot aanbod van arbeid is ontstaan, 2. De neergang van de vakbonden, de opkomst van individuen, 3. De hoge werkloosheid, reorganisaties mogen, 4. Kapitaal is concurrerend tegen arbeid, zie bijvoorbeeld robots, 5. De tijdgeest is nog onvoldoende tegen winst

Deze factoren wijzen voorlopig nog op een sterke positie van het bedrijfsleven. Maar de tijdgeest is langzaam aan het draaien richting “winst is vies”. De relatieve verrijking van de rijkste 1% wordt aan de kaak gesteld, postbusfirma’s en andere belastingconstructies voor lage belastingen worden bekeken. De lonen in China zijn niet meer zo laag dat de industrie automatisch moet uitwijken van Amerika naar China. Door de vergrijzing wordt arbeid langzaam schaars.
Na 2018 ongeveer zullen we moeten wennen aan een beurswaarde/BNP die lager is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten