6 maart 2014

dienstensector VS zwakt af, Europa verbetert

Vandaag kreeg ik het weer om de oren: de ISM non manufacturing van de VS ging veel meer omlaag dan verwacht. Ik had behoorlijk omlaag, maar niet onder 50 geroepen. Dat gebeurde inderdaad, maar ik had wat duidelijk moeten roepen dat die 50 toch wel wat dichter benaderd zou worden dan de consensus riep.
Vooral het onderdeel werkgelegenheid liep averij op. Een en ander wijst natuurlijk wel op lagere economische groei in de VS.
In Europa ging de stijging door en in China gebeurde er niets.
De dienstensector lijkt een maand achter te lopen op de industrie.
ADP had maar 139.000 werkgelegenheid bij elkaar dedatamined als groei van de werkgelegenheid voor de VS vorige maand. Dat viel tegen. Het officiële cijfer van de establishment survey (komt vrijdag) is gemiddeld 15.000 lager geweest (want o.a. ambtenaren worden niet door ADP geadministreerd). Enkele vorsers van de economie zoals Goldman Sachs brachten hun verwachte cijfers voor vrijdag omlaag.  De historie leert dat de consensus dichter bij de werkgelegenheidsgroei zit dan ADP en dat die consensus maar beter niet op de ADP-cijfers had moeten reageren. We zullen zien vrijdag. Deze keer is een en ander extra moeilijk te voorspellen door het koude weer en het einde van vele langdurige werkloosheidsuitkeringen dat de nodige mensen ten einde raad elke McDonaldsbaan o.i.d. zal doen accepteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten