26 maart 2014

financial stability group neemt macht over in de FED

De laatste dagen doet de rente rare dingen in de VS. Enkele mensen hebben zich ernstig bezeerd toen ze van hun stoel rolden na de uitlatingen van Yellen bij haar eerste persconferentie. Ze is ineens een havik in duivenkleren. Al na zes maanden na het stoppen de rente gaan verhogen. Dat was een "slip of the tong", maar niet helemaal. De dot van Yellen is overduidelijk verschoven van aanvoerder van de duiven naar de consensus van de FED die ze moet verdedigen.
Dan is er natuurlijk nog de dot van Fischer die kennelijk ook bij de consensus zit.
Yellen wordt bijna gedwongen hetzelfde te voorspellen als Fischer anders gaan er stemmen op bij een foute prognose van Yellen om dat domme gansje te vervangen door de betere man voor de post van chair, Fischer.
Die Fischer strooit rond dat forward guidance onzin is, maar ook heel wat constructieve zaken.
Ondertussen kreeg de toespraak van Stein grote aandacht dat veel meer aandacht aan financiële stabiliteit moet worden besteed en dat QE dus zo snel mogelijk gestopt moet worden. Dat kreeg bijval van de haviken in de FED. Alom wordt nu gemeld door rentevorsers dat Yellen meer werkt van de derde peiler onder het beleid van de FED (naast werkloosheid en inflatie) van financiële stabiliteit.

De rente ging door dit verhaal flink omhoog en omlaag. Uiteindelijk gaat men maar mee met Plosser aan de korte kant en Arthus
http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/03/patrick-artus-china-india-inflatie-euro.html
voor de lange kant. Hogere korte rente dat lijkt op betere groei op korte termijn (zoals de laatste weken het economisch nieuws weer aangeeft in de VS) en lagere lange rente, want men gelooft Arthus met die lage nominale economische groei op lange termijn. De stijging van de goudprijs brak in de knop en dat terwijl Middelkoop aan het wegdromen is van gouden kruizen voor goudmijnen. Die grafiek heeft hij boven zijn bed hangen. De lagere goudprijzen wijzen op een hogere reële rente.
Ondertussen krijg ik van mijn collega's te horen dat ik al weer een prutser ben met mijn voorspelling van een hogere rente sinds de 30-jaar swaprente onder de 2,5% daalde. Tja tegen Poetin kan ook ik niet op.

1 opmerking:

  1. Zelfs de FED zelf met al die aankopen moest zich onderwerpen aan een stress test. En wat zei de verkoper van WC-eend?
    The Fed – stress testing the Fed – update from San Francisco Fed – the Fed is unlikely to suffer steep losses on its bond portfolio. “The Federal Reserve has purchased a large amount of longer-term bonds since December 2008. While these purchases have helped support a strengthening economy, the Fed’s resulting financial position may incur significant declines in bond values and net income when interest rates rise. However, analysing a range of possible future interest rate scenarios—and their associated probabilities—shows that potential losses associated with these declines are very likely to be manageable”.
    http://goo.gl/efzy09

    BeantwoordenVerwijderen